Обрат в Сирия, армията на Асад тръгна срещу Турция /ВИДЕО/

Обрат в Сирия, армията на Асад тръгна срещу Турция /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Сирийската армия е изпратила войски срещу „турската агресия” в северната част на страната, където подкрепяните от Анкара арабски милиции настъпват срещу кюрдите.

Това съобщи сирийската държавна агенция САНА, цитирана от АФП.

„Сирийските военни части се придвижват на север, за да се противопоставят на турската агресия на сирийска територия”, посочва САНА, без да дава допълнителни подробности.

Информацията се появи, след като висш кюрдски служител обяви, при условие на анонимност, че се водят „преговори” между кюрдите и правителството в Дамаск.

По-късно автономното кюрдско управление на Североизточна Сирия официално обяви, че е постигнало споразумение с Асад за разполагане на сирийската армия по цялата граница с Турция, за отблъскване на турската армия и протурските арабски милиции.

Междувременно в неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на всички американски войски да се оттеглят от северната част на Сирия, за да избегнат конфликта, който „се влошава”. Това посочи американският секретар по отбраната Марк Еспър.

Нареждането предполага вероятно пълно изтегляне на около 1000 американски военнослужещи, които си партнираха с кюрдите в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава”. Еспър не уточни дали американските войски напускат Сирия.

В предходните дни Пентагонът изтегли около 30 войници от турската зона на настъпление край границата. С ескалацията на насилието, разширяването на турското нахлуване и перспективата за по-сериозен конфликт, всички американски военнослужещи в района ще бъдат изтеглени.

„Имаме американски сили, които вероятно са попаднали между две противникови настъпващи армии и това е много несъстоятелно положение”, подчерта Еспър.

avatar