Нов скандал в щангите: Българска следа сред 40 прикрити положителни проби за...

Нов скандал в щангите: Българска следа сред 40 прикрити положителни проби за допинг

СПОДЕЛИ

Световните щанги отново попаднаха в центъра на сътресение след разкрития за прикриване на положителни проби за допинг и липсващи милиони долари. Заключенията са описани в доклад на канадеца Ричард Макларън и екипа му, изготвили независимо разследване в Международната федерация по вдигане на тежести.

В него се говори за прикриване на 40 положителни проби за допинг, в следствие на което щангисти или не са били наказвани, или са наказвани със закъснение, което им е позволило да продължават да се състезават и да печелят медали от световни първенства.

Макларън, който беше в основата на разследването и разкритията на мащабния допинг скандал с Русия, определи дългогодишния президент на международната федерация по щанги Тамаш Аян за “авторитарен ръководител”. По думите на разследващия унгарецът държал ръководството “на тъмно” по въпросите, свързани с финансите. Макларън посочи, че липсват 10.4 млн. долара.

Разкритията уличават лично президента на Азербайджан Илхам Алиев в изпращане на писмо, с което благодари на Аян за забавяне на наказанието на няколко щангисти с положителни проби за употреба на стероиди, пише insidethegames.biz.

Според информацията вниманието на Макларън попаднало върху един щангист – състезаващият се за Азербайджан Валентин Христов. През 2011 г. той и олимпийската шампионка за младежи Боянка Костова преминаха от България към федерацията на Азербайджан срещу 400 хил. евро.

Година по-късно Христов взе бронзов медал от олимпийските игри в Лондон, но впоследствие отличието му беше отнето заради положителна допинг проба. В момента щангистът изтърпява осемгодишно наказание.

Посочва се, че федерацията на Азербайджан е платила 500 хил. долара глоба за няколко допинг нарушения през 2014 г.

Очаква се реакцията на Международния олимпийски комитет. Трусовете в щангите продължават от години. Спортът дори беше заплашен от МОК, че може да изпадне от олимпийската програма заради проблеми с допинга.

Сред скандалите попадна и този с българския отбор. През март 2015 г. целият национален отбор беше уличен в употреба на допинг. Българската федерация дълго водеше спорове с международната федерация и накрая през 2018 г. с държавна помощ и с пари и от тотото беше платена глобата от 250 хил. долара.

avatar