Носете си европейските здравни карти,когато пътувате до Гърция

Носете си европейските здравни карти,когато пътувате до Гърция

СПОДЕЛИ

Министерството на здравеопазването на Гърция е затегнало условията за медицинска помощ за чужденците.По нареждане на министъра на здравеопазването на Гърция Василис Кикиляс услугата в държавна болница за чужденците е платена, като сметката ще се изпраща на застрахователната агенция,съобщи БНР..

Наредбата е в сила от години, но често не се прилагаше, което доведе до дефицит на средства в държавните болнични заведения.

„На никого няма да се откаже лекарска помощ“, подчерта министър Кикиляс, но без здравна осигуровка, която се доказва с карта, пациентите ще плащат на място след приключване на лечението.

От здравното министерство в Атина допълват, че при липса на здравна карта след като плати, пациентът ще получи всички необходими документи, за да възстанови средствата от здравната каса в страната си.

Откакто страната ни е член на ЕС, ползваме Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК).  Когато обаче стягат куфарите за чужбина, голяма част от хората  предпочитат застраховка „Помощ при пътуване“.

Нека разгледаме какво ни предлага картата и какво – застраховката.

Какво дава Европейската здравна карта (ЕЗОК)?

Целта на картата е при пътуване в чужбина пациентите да могат да ползват спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ според законодателството на съответната държава. Картата важи при престой в друга държава-членка на ЕС.

За нас, освен в европейските страни, ЕЗОК важ и в Македония и Сърбия.

Задължително условие българин да ползва такава карта е да бъде здравно осигурен. Без платени здравни осигуровки ЕЗОК не се издава. Картата е безплатна. Издаването и става чрез подаването на заявления.

Заявлението се подава лично или от упълномощено лице, като се придружава и от лична карта. За деца до 14 г. и такива до 16 г, които нямат лични карти, се представят акт за раждане и личната карта на единия от родителите.

Срокът за издаването на картите е 15 календарни дни. Валидността им е 1 година, с изключение на пенсионерите, за които ЕЗОК важи 10 години, и за децата – при тях картата важи 5 години или до навършване на 18 години, но не по-малко от 1 година. Подновяването на ЕЗОК може да се извърши 1 месец преди изтичане крайния срок.

Какво е важно, за да се ползва картата в чужбина? Ако българин се разболее „навън“ и иска да бъде лекуван чрез европейската здравна карта, трябва да отиде при доставчик на здравни услуги, покрит от здравноосигурителната схема в държавата домакин. Ако отиде в здравно заведение без договор с тяхната здравна каса, плаща за лечението от собствения си джоб и у нас не му се възстановява нищо.
Ако пациент не си носи картата, здравното заведение се свързва с НЗОК, за да установи, че е осигурен.

Ако местната здравноосигурителна система предвижда доплащане от пациентите за определени видове медицински услуги, или регламентирана потребителска такса – тя се заплаща и от българските граждани, като не подлежи на възстановяване при завръщането им в България.

Каква възможност дава застраховката „Помощ при пътуване“?

Застраховката „Помощ при пътуване“ е медицинска застраховка – частна алтернатива на спешната медицинска помощ. Хубавото при нея е, че покрива множество непредвидени разходи – не само медицински, но и други, като загуба на багаж, анулиране на полет по разписание, Гражданска отговорност, правни разноски и пр.

Основните покрити рискове са спешна медицинска помощ, амбулаторно и стационарно лечение до избран лимит, стоматологична помощ, репатриране на болен или на тленни останки. Сред допълнителните покрития влизат разходи за посещение при хоспитализиран в чужбина; самолетен билет и разходи за хотел; връщане на застрахован в България, ако почине негов роднина; посещение на лекар при лежащо болен по желание на болния; настаняване в болница в самостоятелна стая; дневни пари за болничен престой и други.

Специалистите съветват внимателно да определяме лимита на отговорност, който би бил достатъчен, в зависимост от стандарта на държавата, в която отиваме.

За по-близките дестинации често си избираме по-ниски застрахователни суми от порядъка на 2000, 4000, 5000 евро. Компаниите обаче съветват да не пестим от основното покритие и за страни в Европа да избираме среден лимит от 30 000 евро.

Стандартните застраховки включват и услугата Assistance, което означава, че клиентът не плаща на място нищо, а сумата за ползваните медицински услуги по договор се покрива директно от застрахователя.

avatar