Нестинарските игри се откриват тази вечер в с. Българи

Нестинарските игри се откриват тази вечер в с. Българи

СПОДЕЛИ
Автентичните нестинари играят своя танц в жаравата само и единствено един път в годината, вечерта на 3-ти юни (Св. Константин и Елена по стар стил).

И през тази година ще се проведат традиционните нестинарски игри в чест на св. св. Константин и Елена в с. Българи, Община Царево, предаде БНР. Те се организират през нощта на 3 срещу 4 юни, когато по стар стил се отбелязва денят на светиите.

Програмата за празника започва рано сутринта с тържествена литургия за освещаване на иконите в храм „ Константин и Елена“.Днес в селото ще се проведат народни борби и кулинарен базар, а нестинарските игри започват в 21:30 ч.
Очаква се празникът да бъде уважен и от представители на Народното събрание.

Нестинарството е една от най-впечатляващите, малко познати и изумителни религиозни практики в България. Основният ритуал в него е танцуването в жарава – нещо изключително, зради което традицията на нестинарството бе включена в списъка на нематералното културно наследство на Юнеско. В България нестинарството е разпространено само в пет села в Странджа планина, но древната му традиция е на път да бъде изгубена.

Коментари

avatar