Не яжте яйца и агнешко заедно

Не яжте яйца и агнешко заедно

СПОДЕЛИ

Внимавайте с количеството яйца, те са сред най-опасните храни, с които може да се прекали,съветват лекари и диетолози.

Преяждането може да бъде опасно. Консумацията на голямо количество храни и напитки се отразява зле най-вече на стомаха, жлъчката, черния дроб и панкреаса.Хората със сърдечни заболявания също са застрашени от инциденти след прием на големи количества храна,предупреждават специалисти.

Агнешкото, колкото и да е прясно и младо месо, съдържа значително количество мазнини. Добре е яйцата и агнешкото да не се приемат на едно и също хранене. Месото например да сервирате за обяд, а яйцето – да оставите за закуска или за вечеря.

На масата трябва да има голяма салата,което ще даде възможност на организма да се засити, без да се натоварва излишно. Може да сложите в чинията и картофки, но не пържени, както и купа със задушени зеленчуци.

Колкото и да е вкусен козунакът, с него също трябва да се внимава и да не се прекалява с повече от 2-3 филийки за деня.

Ако сте прекалили с великденската трапеза, специалисите съветват да пропуснете следващото хранене. Изчакайте да отмине първоначалната тежест и направете лека разходка. Дрямката след обилно нахранване не е препоръчителна, тъй като затруднява храносмилането.

Внимавайте с количеството яйца, те са сред най-опасните храни, с които може да се прекали.Две яйца на ден е оптималното количество, хапването на повече повишава нивата на холестерола в кръвта. Ако все пак сте прехвърлили препоръчителната бройка, постарайте се да не ядете повече храни богати на белтъчини. Пазете децата от преяждане с яйца, за тях се препоръчва не повече от едно на ден.

Ето няколко полезни съвета как да не преядете:

Не яжте козунак с яйца

Това е най-важното правило, което по Закона на Мърфи, бива забравено първо! Яйцата съдържат белтъчини, а козунаците – въглехидрати. Затова ги консумирайте поне през два часа, за да може стомахът да преработи тези храни по-лесно. В противен случай, коремът ви може да се подуе още преди да сте навлезли в „същината на трапезата”…

Започнете обяда със салата

Тя ще ви засити и няма да остане много място в стомаха за основното ястие. Най-добре е да гарнираме агнешкото със задушени зеленчуци. Те са нискокалорични и осигуряват достатъчно фибри, за да работи храносмилателната система по-активно.

Използвайте по-малки чинии

Доказано е, че те предразполагат към по-умерено хранене. Големите чинии обикновено означават и повече храна, която често се насилваме да изядем. Ако пък сте на гости и нямате възможност за избор, то си припомнете горното правило и напълнете чинията си със зелена салата.

Не пропускайте закуската

Не си мислете, че лишавайки се от първото хранене за деня прегрешенията на празничната вечеря ще се отразят по-малко калорично на силуета ви. Ако закусите обаче, вероятността да преядете при следващите хранения е по-малка. Най-добре забравете за калоричния козунак, а заложете на свеж плод и 2 яйца. Така и така, после ще се чудите какво да ги правите…

„Излъжете” стомаха си

Преди да седнете на празничната маса, можете да хапнете нещо по-здравословно като плод или ядки, например. Така ще сте по-сити и няма да прекалявате с количествата от другите ястия. Добър вариант е и да изпиете чаша вода преди ядене.

Внимавайте с месото, ако сте постили

Диетолозите съветват първият прием на месо и месни продукти да е много внимателен и пестелив, тъй като тялото се нуждае от пренастройка. Агнешкото месо определено не е от най-подходящите за „протеинов дебют”. Най-добре е онези, които са спазвали стриктно постите, да се захранят с варено пилешко и то само бяло месо.

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
НА МОРЕТО | Благодатният огън слезе в храма на Божи гроб в Ерусалим (ВИДЕО) Recent comment authors