Не яжте яйца и агнешко заедно

Не яжте яйца и агнешко заедно

СПОДЕЛИ

Внимавайте с количеството яйца, те са сред най-опасните храни, с които може да се прекали,съветват лекари и диетолози.

Агнешкото, колкото и да е прясно и младо месо, съдържа значително количество мазнини. Добре е яйцата и агнешкото да не се приемат на едно и също хранене. Месото например да сервирате за обяд, а яйцето – да оставите за закуска или за вечеря.

Внимавайте с количеството яйца, те са сред най-опасните храни, с които може да се прекали.Две яйца на ден е оптималното количество, хапването на повече повишава нивата на холестерола в кръвта. Ако все пак сте прехвърлили препоръчителната бройка, постарайте се да не ядете повече храни богати на белтъчини. Пазете децата от преяждане с яйца, за тях се препоръчва не повече от едно на ден.

На масата трябва да има голяма салата,което ще даде възможност на организма да се засити, без да се натоварва излишно. Може да сложите в чинията и картофки, но не пържени, както и купа със задушени зеленчуци.

Колкото и да е вкусен козунакът, с него също трябва да се внимава и да не се прекалява с повече от 2-3 филийки за деня.

Преяждането може да бъде опасно. Консумацията на голямо количество храни и напитки се отразява зле най-вече на стомаха, жлъчката, черния дроб и панкреаса.Хората със сърдечни заболявания също са застрашени от инциденти след прием на големи количества храна,предупреждават специалисти.

Ако сте прекалили с великденската трапеза, специалисите съветват да пропуснете следващото хранене. Изчакайте да отмине първоначалната тежест и направете лека разходка. Дрямката след обилно нахранване не е препоръчителна, тъй като затруднява храносмилането.

Ето няколко полезни съвета как да не преядете:

Не яжте козунак с яйца

Това е най-важното правило, което по Закона на Мърфи, бива забравено първо! Яйцата съдържат белтъчини, а козунаците – въглехидрати. Затова ги консумирайте поне през два часа, за да може стомахът да преработи тези храни по-лесно. В противен случай, коремът ви може да се подуе още преди да сте навлезли в „същината на трапезата”…

Започнете обяда със салата

Тя ще ви засити и няма да остане много място в стомаха за основното ястие. Най-добре е да гарнираме агнешкото със задушени зеленчуци. Те са нискокалорични и осигуряват достатъчно фибри, за да работи храносмилателната система по-активно.

Използвайте по-малки чинии

Доказано е, че те предразполагат към по-умерено хранене. Големите чинии обикновено означават и повече храна, която често се насилваме да изядем. Ако пък сте на гости и нямате възможност за избор, то си припомнете горното правило и напълнете чинията си със зелена салата.

Не пропускайте закуската

Не си мислете, че лишавайки се от първото хранене за деня прегрешенията на празничната вечеря ще се отразят по-малко калорично на силуета ви. Ако закусите обаче, вероятността да преядете при следващите хранения е по-малка. Най-добре забравете за калоричния козунак, а заложете на свеж плод и 2 яйца. Така и така, после ще се чудите какво да ги правите…

„Излъжете” стомаха си

Преди да седнете на празничната маса, можете да хапнете нещо по-здравословно като плод или ядки, например. Така ще сте по-сити и няма да прекалявате с количествата от другите ястия. Добър вариант е и да изпиете чаша вода преди ядене.

Внимавайте с месото, ако сте постили

Диетолозите съветват първият прием на месо и месни продукти да е много внимателен и пестелив, тъй като тялото се нуждае от пренастройка. Агнешкото месо определено не е от най-подходящите за „протеинов дебют”. Най-добре е онези, които са спазвали стриктно постите, да се захранят с варено пилешко и то само бяло месо.

avatar