Насипният сладолед пълен с ешерихия коли

Насипният сладолед пълен с ешерихия коли

СПОДЕЛИ

73% от насипния сладолед съдържа колиформи, 36% – Escherichia сoli, показва тест на „Активни потребители“.

През юли от „Активни потребители“ купили сладолед от 11 търговски обекта чрез таен клиент. Без допълнителни манипулации сладоледите са прехвърлени в стерилни контейнери и доставени в лаборатория за микробиологичен анализ.

Оказало се, че в 8 от обектите персоналът не носи ръкавици, в нито един приборът за разсипване на сладоледа не се държи в хладилник, в нито един няма отделен прибор за разсипване за всеки сладолед, а в 10 от 11 не дават пакетирана лъжичка.Резултатите показват, че поне 4 от анализираните 11 проби не са годни за консумация.

Персоналът не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30, а понякога и повече градуса. При тези условия и изобилието от хранителни вещества (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии. От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед“,пишат от „Активни потребители“ .

Тестът показва, че насипните сладоледи са изключително рискова храна през лятото. Консумацията на заразени с бактерии сладоледи може да е причина за хранителни разстройства.

avatar