Напълняването след отказ на цигарите може да доведе до диабет

Напълняването след отказ на цигарите може да доведе до диабет

СПОДЕЛИ

Отказът от тютюнопушенето може да е свързан с риск от развитие на диабет тип 2 заради наддаването на тегло, но въпреки това този акт е по-здравословният вариант. Това коментират изследователи от Харвардското училище по обществено здраве „Т. Чан“.

На база проведено от тях изследване те потвърждават отдавна известен факт, че при отказ от тютюнопушене се получава напълняване, което може да доведе впоследствие до развитие на захарен диабет тип 2. Независимо от напълняването, отказалите се от вредния навик се радват на ред здравословни ползи, част от които са понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак и преждевременна смърт.

Отдавна е ясно, че при отказ от цигарите има риск от диабет и се влошава толерантността към глюкозата през първите години след този акт. В новото изследване учените констатират, че не друго, а самото наддаване предразполага към метаболитното заболяване.

Ако бившите пушачи успеят да контролират наддаването, то и рискът от развитието на диабет не се увеличава, а в дългорочен план дори се понижава, коментира водещия проучването проф. Ки Сун.

За получаването на тези резултати научният екип е прегледал 171 150 здравни досиета на мъже и жени от САЩ за период от 19 години. От тях били отделени бившите пушачи, като медиците проследили връзката между качването на килограми и риска от диабет, а също така и влиянието на допълнителното тегло върху риска от фатален изход заради сърдечносъдови и други заболявания.

В сравнение с пушачите при отказалите се от цигарите рискът от диабет се оказал 22% по-висок. Като този пик се наблюдавал около 6-тата година. След 7-година рискът постепенно спадал. Изяснила се следната закономерност – колкото повече наддавали бившите пушачи, толкова повече и рискът от метаболитното заболяване растял. Де факто, при тези, които отказът не бил свързан с промяна в теглото, такъв риск не се регистрирал.

Продължителният отказ от тютюнопушене било свързано с устойчиво понижаване на риска от диабет. При тези, които не са пушили в продължение на 30 години, този риск бил равен на недокосналите цигара.

Рискът от ранна смърт заради сърдечносъдово заболяване или друга причина при хората наддавали не повече от 10 килограми, намалявал средно с 67% и 50%.

Пушачите не бива да отлагат спирането на цигарите заради страха си от напълняване, защото повече от очевидно е, че този акт и в краткосрочен, и в дългосрочен план намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Вместо това при отказ от тютюнопушенето трябва да има нагласа за контрол на храненето и теглото — придържането към здравословна диета и спорт са от съществено значение за предотвратяване на здравословните рискове, коментират от изследователския екип.

Коментари

avatar