Над 50% от българите са обеднели от началото на кризата

Над 50% от българите са обеднели от началото на кризата

СПОДЕЛИ

Доходите на 45% от българите са останали непроменени от началото на кризата.Това показва проучване на “Алфа Рисърч”, проведено в периода 13 – 23 април сред 1000 пълнолетни граждани чрез телефонни интервюта.

26% от анкетираните посочват, че доходите им са намалели, но без да застрашават сериозно издръжката на домакинствата, а 25% са претърпелите по-драстичен спад.

Снимка 478036

Източник: Алфа Рисърч

Най-значим спад на доходите още в първите седмици от кризата търпят заетите в отраслите, които бяха пряко засегнати от карантинните мерки. Анализът обаче сочи, че негативните ефекти постепенно обхващат и нови групи.

За 48% от сънародниците ни ситуацията е непроменена и те продължават да работят на пълен работен ден на работното си място.

В работните места на всеки пети обаче се е наложила реорганизация, но при запазване на ангажираността – 10% редуват седмици на работа от вкъщи и на работното място, други 8% са преминали изцяло към дистанционна работа.

Съкратено работно време на работното си място декларират 10% от пълнолетните българи, други 3% – намален работен режим, но от вкъщи. Около 20% са наетите, които все още не са формално освободени, но са разпуснати в платен или неплатен отпуск.

Снимка 478037

Източник: Алфа Рисърч

Не по-маловажен индикатор за сегашната и бъдеща икономическа конюнктура са източниците на безработица.

Цялото изследване можете да прочетете ТУКavatar