Над 100 души задържани при протести в Русия

Над 100 души задържани при протести в Русия

СПОДЕЛИ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 100 души бяха задържани снощи от полицията в Москва след протест на опозицията срещу конституционните промени в Русия, съобщи организацията ОВД-Инфо, цитирана от Франс прес.

Около 500 демонстранти, много от които носеха маски с изписана на тях думата “не”, скандираха за оставка на президента Владимир Путин и издигнаха плакати с лозунги срещу реформите, които биха позволили Путин да остане на власт още 16 години, отбелязва БНР, като цитира Ройтерс. Късно вечерта, след като демонстрантите направиха шествие по един от големите булеварди на руската столица, те бяха обкръжени от полицията, която започна да извършва арести.

Повод за недоволството е референдума в края на юни и началото на юли, на който 78% от избирателите одобриха промените в основния закон. Измененията в руската конституция ще дадат на Владимир Путин правото да управлява още два президентски мандата. Опозиционни активисти твърдят, че вотът е бил нелегитимен и че е време Путин, който управлява Русия от над две десетилетия, да се оттегли.

avatar