“Мистерията на българските гласове” с нов албум

“Мистерията на българските гласове” с нов албум

СПОДЕЛИ

Новият албум “Шандай Я/Станка” на “Мистерията на българските гласове” излиза от 15 юли, съобщават от екипа на известния хор, цитирани от БТА. Световната премиера на продължението на проекта “БууЧииМиш” (2018) с участието на солистката от Dead Can Dance, Лиса Джерард, трябваше да е на 17 април, но беше отложена.

“Шандай Я/Станка” съдържа седем записа и ще е наличен както на компактдиск, така и на винилова грамофонна плочи в два варианта – класическо черно и само 300 копия в зелен цвят. По данни на чуждестранния лейбъл на албума (Prophecy Productions) в чужбина лимитираната версия вече е изчерпана.

Заглавната песен “Шандай Я” e включена в две различни версии – в нов вариант и в познатия от албума “БууЧииМиш”. Изцяло нови и неиздавани досега са две заглавия. Това са “Зайди, слънце” с участието на солистката на хора Виолета Маринова и световният шампион по бийтбокс Александър Деянов – SkilleR, а Rite of Passage в оригиналния си вариант е включена в албума Hiraeth на перкусиониста Дейвид Кукерман и Лиса Джерард.

В “българската” версия на Rite of Passage има и хорово изпълнение. Първоначално тя влиза в плейлиста на концертната програма на хора по представянето на албума “БууЧииМиш”, но поради големия интерес продуцентите решават да я издадат. “Публиката реагира толкова възторжено на новата версия на Rite of Passage, че ни хрумна идеята тя да бъде записана и издадена. Много често след концерти зрители идваха и питаха дали заглавието е включено в “БууЧииМиш”, коментира Бояна Бункова от “Шуберт мюзик”.

Подобна е историята и със “Зайди, слънце”, към която заради албума е добавен и хорът. Аранжиментът е на композитора Петър Дундаков. Останалите песни са от “БууЧииМиш”, но в новия албум могат да се чуят в нови, различни версии – “Станка” е с добавена хорова партия, “Моме маленко” е представена в кратка версия без интродукция, а “Рано ранила” е със соло на гъдулка.

Новата продукция на “Мистерията на българските гласове” се очаква да бъде представена преди края на лятото с концерт на откритата сцена в парка на Военната академия. За 1 ноември е пренасрочен Великденският концерт на хора.

Основан през 1952 г. като Ансамбъл за народни песни при Българското национално радио, хорът придобива межународна известност след поредицата от албуми на швейцарския етномузиколог Марсел Селие под заглавието „Le Mystere des Voix Bulgares”, в чиято поредица 80% от записите са изпълнения на ансамбъла. През 1990 г. част втора на „Le Mystere des Voix Bulgares” е удостоена с награда Grammy в категорията фолклорна музика. Хорът е изнесъл на 1250 концерта в престижни зали в цял свят и вече близо 30 години „Мистерията на българските гласове” продължава да е един от най-добрите посланици на българската музикална култура по света. Хор “Мистерията на българските гласове” е съставен от до 24 певици под диригенството на Проф. Дора Христова.

avatar