Местни избори в Турция: Анкара и Истанбул срещу Ердоган

Местни избори в Турция: Анкара и Истанбул срещу Ердоган

СПОДЕЛИ

В неделя са местните избори в Турция, които експерти определят като референдум “за” и “против” разширените президентски правомощия на Реджеп Ердоган. Изборите се провеждат на фона на тежка икономическа рецесия съобщава БНТ.

Местните избори носят огромен залог за президента Реджеп Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието може да загуби за пръв път от 25 години двете перли в политическата надпревара – Анкара и Истанбул.

Икономиката, намаляващата покупателна способност, скандалите с доскорошните геополитически партньори на Турция и сигурността, са основните теми в предизборната кампания.

Президентът Ердоган се намеси активно в предизборната кампания, измествайки фокуса от локалните към националните проблеми. Икономиката е в рецесия от края на 2018 г., лирата загуби 40% от стойността си, покупателната способност на турците пада с всеки изминал ден и очевидно държавата търси решения, но засега такива не са налични.

Това предизвиква недоволство сред турците. Страната е поляризирана. Изборите се превръщат в своего рода референдум “за” или “против” разширените президентски правомощия на Реджеп Ердоган, които той получи миналата година. Затова за него и управляващата Партия на справедливостта и развитието е важно изборите да бъдат спечелени.

Проучванията на общественото мнение засега показват, че Истанбул и Анкара са напът да се сдобият с кметове от опозицията. Разликите са в порядъка на 1% – в рамките на статистическата грешка.

Коментари

avatar
trackback
НА МОРЕТО | Арести в Турция преди местните избори

[…] […]