Мерки срещу чумата по свинете влизат в сила на територията на Община...

Мерки срещу чумата по свинете влизат в сила на територията на Община Бургас

СПОДЕЛИ

Общинската епизоотична комисия проведе днес заседание, за да набележи превантивни мерки за недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете на територията на Община Бургас.

Комисията реши, че в съставните селища на община Бургас в 10-дневен срок следва да се актуализират списъците на собствениците и броя на отглежданите от тях свине. Ежеседмично кметовете и кметски наместници да докладват в Община Бургас за актуалната епизоотична обстановка в населените места.

Ето кои са и конкретните мерки, които трябва да спазват собствениците на свине:

– Собствениците на свиневъдни обекти от всички категории е необходимо да засилят контрола за биосигурност и при съмнение за заболяване да уведомяват незабавно обслужващия обекта регистриран ветеринарен лекар и официалния ветеринарен лекар за вземане на проби за вирусологично изследване на АЧС;

При отглеждане на свине за лични нужди да се ограничи достъпа на външни лица до обекта, да се извършва дезинфекция на входа на обекта и да се изхранват с фуражи с гарантиран произход;

– Собствениците на свине от източнобалканската порода и нейните кръстоски да спазват стриктно изискванията на Наредба №6/20.03.2007г. за условията и реда за пасищно отглеждане на свине от източнобалканска порода и нейните кръстоски. На територията на община Бургас не е разрешено свободно отглеждане на свине;

При отстрелване на диви свине да се вземат проби, които да се предоставят на ОДБХ- Бургас, за изследване. След вземане на проби да се обезвреждат незабавно труповете на умрелите диви свине и дезинфекция на мястото, където е открит трупа и мястото за загробване;

– С цел информиране на собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат свине, както и на всички заинтересовани, с клиничните признаци на АЧС и как да предпазят животните, Община Бургас започва разпространяване на информационни материали. Същите могат да бъдат получени от кметовете и кметските наместници по места.

Чумата по свинете не подлежи на лечение. Не е опасна за човека, но е опасна за икономиката, ако влезе в големите свинеферми. И тъй като е много заразна и се разпространява изключително бързо, единственото решение е прасетата да бъдат убити. Много от животните обаче не са регистрирани, затова не всички хора подлежат на обезщетение.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА СОБСТВЕНИЦИ НА ДОМАШНИ СВИНЕ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

Африканската чума по свинете е силно заразна вирусна болест, която засяга диви и домашни свине.

Вирусът на Африканската чума по свинете е силно устойчив, няма разработена ваксина срещу него, както и ефективно лечение.

Хората не могат да заболеят от Африканска чума по свинете, но заболяването може да доведе до тежки икономически загуби за свиневъдството.

За предотвратяване на разпространението на вируса от засегнатите райони е необходимо собствениците на животни да спазват следните правила:

  1. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо, включително и с прясна трева и фуражи, които не са съхранявани най-малко 60 дни.
  2. Домашните свине да се отглеждат по начин, недопускащ контакт с диви свине.
  3. Потенциално замърсени транспортни средства, оборудване и фуражи не бива да бъдат внасяни в стопанства със свине.
  4. В стопанства със свине не бива да бъдат допускани хора, които:
    1. са били в контакт със заразени домашни свине;
    1. са били в контакт с диви свине;
    1. са били на местонахождението на огнище на Африканска чума по свинете;
    1. са участвали в ловни излети.
  5. Ако бъде забелязана дива свиня с нехарактерно поведение или труп на дива свиня, е необходимо да се подаде сигнал до Българска агенция по безопасност на храните (тел. 0700 122 99), до ИАГ (тел. 112) или до съответната Областна дирекция по безопасност на храните.
  6. След разходка в природата/работа на открито и преди влизане в стопанство, в което се отглеждат свине, е необходимо да се сменят дрехите и да се извърши почистване и дезинфекция на превозните средства и използваното оборудване.
  7. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях не трябва да се изхвърлят на места, където може да имат достъп диви свине.
  8. Части от трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.
  9. Термичната преработка на месото унищожава вируса. Винаги обаче остава риска при преработката на заразено месо вирусът да се разнесе из околната среда.
  10. Сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.), произведени за лична консумация от прясното месо, могат да са източник на инфекция.
  11. Вътрешните органи следва да се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, печене) или да се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.
  12. Сланината е препоръчително да премине термична обработка (варене или стопяване до получаване на пръжки и свинска мас).
  13. Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична преработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.
  14.  В случаи на дране на закланите свине, добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или да се предадат за унищожаване на инсинератор.
  15. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (копита, четина, зурли и др.), на мястото където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване.

Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвооизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял, уголемен и/или разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА. Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат всички хигиенни мерки да не разнесат вируса до домовете си!

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
НА МОРЕТО | Обявиха бедствено положение в Русе заради Африканската чума - РусеНА МОРЕТО | Чумата по прасетата достигна Враца Recent comment authors