Менюто на бежанеца в България: Плод, салатка и месо…

Менюто на бежанеца в България: Плод, салатка и месо…

Източник:dnes.bg

СПОДЕЛИ
снимка:webcafe.bg

В храната на бежанците в България са включени плодове и пресни зеленчуци, месо, риба, масло, макарони и други продукти.Това става ясно от думите на  зам.-шефа на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров.“Не можем 100% да отговорим на всички специфики на техните кухни, но те всеки ден получават чай, масло, макарони, разнообразни баници, има възможност да се меси хляб – уточнява той пред “168 часа“.На бежанците три пъти седмично се дава пиле, телешко, риба, като това не е само печено, а е комбинирано с различни ястия – например боб, леща, фасул, някои консерви.“Всеки ден има пресни зеленчуци, правят се салати, макар че те не консумират толкова, колкото е обичайно за нас. В закуските и в някои ястия имат ябълки, портокали, понякога банани“, казва още зам.-шефът на агенцията.През 2017 г. са предвидени 8 млн. лв. от бюджета само за покупката на храни за 5-те хил. бежанци в центровете у нас. Или по 133 лева месечно на човек. Тоест на ден порционът им струва 4 лева и 29 стотинки.
„Всичко е съобразено с това всеки да получи необходимите 2000-2500 калории на ден“, казва още зам.-шефът на Агенцията.За децата са предвидени половината от тях. Като отделно се дават бебешки храни, пюрета, хумани.“Естествено, не сме в състояние да удовлетворим всички претенции на бежанците за някои видове храни, но нямаме информация за някакви критични ситуации“, казва още Киров.

 

 

avatar