20 C
Бургас
вторник, 14 юли, 2020
Рекламно място 001
Мъж разбра, че има хепатит С 4 години, след като е дарил...

Мъж разбра, че има хепатит С 4 години, след като е дарил кръв

СПОДЕЛИ

Мъж разбра, че е заразен с хепатит С 4 години, след като е дарил кръв. Иван Такев разказа историята си пред bTV.

Дарявал съм кръв два пъти в живота, изтъкна той. Тази година отишъл да дари кръв и тогава разбрал, че е заразен. Никой не му казал след първото кръводаряване. “Бях доста шокиран. Не съм вярвал, че може да се случи на мен“, каза Такев.

Системата е такава, че като се установи такова заболяване се уведомява РЗИ, РЗИ уведомява личния лекар, който трябва да уведоми пациента. Неговият личен лекар не е уведомен.

Трябва да се промени законът в тази насока, смята Такев. Той настоява за лично уведомяване на пациента. Институциите трябва да спрат да си измиват ръцете, настоява Такев.

Адвокат Мария Шаркова каза, че в нейната практика има няколко такива случаи. В наредбите няма ясна разпоредба кой носи отговорност да уведоми пациента.

Абсурдно е да няма такъв регламент, след като става въпрос за заразни заболявания, подчерта Шаркова. Стига се до абсурда, че няколко институции знаят, че пациентът е заразен, но не и самият той, по думите й.

Илиан Михайлов от националния център по трансфузионна хематология призна, че има празнота в нормативната уредба. Според него личният лекар трябва да уведоми пациента. Законът обаче не е изричен кой трябва да уведоми пациента.

avatar
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!