Маските срещу грипа скочиха от 15 ст. на 2 лв

Маските срещу грипа скочиха от 15 ст. на 2 лв

СПОДЕЛИ
Снимка:На морето.бг

Истинска спекула се развихри с продажбата на предпазни маски заради страха от разпространението на короновируса.

Това показа проверка на “Труд“ в няколко аптеки и сайтове за продажба онлайн. До 70 лева вървят обявите в нета за кутия с хирургически маска . Само преди месец същите се търгуваха срещу 15 стотинки броя.

В аптеките в цялата страна ситуацията е подобна. След като няколко дни маски не можеха да бъдат намерени никъде, сега по 1 лев за брой се продават тези, които по принцип служат за предпазване от мръсния въздух в големите градове. Хората обаче ги купуват и за превенция срещу грипа. В същото време трипластовите хирургически маски, които са предназначени за превенция от зарази, вървят по 2 лева за брой.

Маските с вграден филтър пък се търгуват онлайн за по 25 лева бройката. Въпреки скъпотията наличните маски изчезват за дни, защото хората се презапасяват, обясниха служители в аптеки.

Според Световната здравна организация, маските не могат да спрат заболяването, тъй като то се предава и чрез допир върху повърхности. Затова е от изключителна важност спазването на лична хигиена. Маските трябва да се използват по-скоро от заразените хора, за да не предадат болестта, обясняват специалисти.avatar