“Маркет Линкс”: ГЕРБ – 28%, БСП – 21%, ДПС и партия на...

“Маркет Линкс”: ГЕРБ – 28%, БСП – 21%, ДПС и партия на Трифонов – с по 8%

СПОДЕЛИ

Нагласите по отношение на удовлетвореността от развитието на държавата започва да се приближава до нормалното, което беше отчетено в началото на годината преди епидемията с коронавируса. В момента оценката на българите е за справянето на правителството със ситуацията около вируса.

Това сочат данните от съвместно национално проучване на bTV и „Маркет Линкс“, проведено сред 995 лица над 18 години в периода 27 май – 3 юни по метода на пряколично интервю и онлайн анкетата.

„Нагласите се променят в позитивна посока след най-ниската точка, която отбелязахме през март месец. В сравнение с края на миналата година обаче все още не сме постигнали този оптимизъм за това как се развива държавата“, каза в ефира на медията социологът Добромир Живков.

По отношение на това как се развива материалното състояние на домакинствата се наблюдава голямо изменение в нагласите. 52% са посочили, че нагласата им е негативна, 39% – позитивна, а 9% не могат да определят.

„В ситуация на икономическа криза вследствие на вируса виждаме, че резултатите по-скоро се обръщат. Докато през предишните месеци позитивизмът беше преобладаващ, то сега притесненията от това как всяко домакинство ще посрещне идващите месеци са реални“, коментира Живков.

Налице е повишаване на доверието в институциите особено в държави, които минаха по-леко през първите три месеци на кризата. И в България се отчита такова повишение.

„Виждаме повишаване на доверието в правителството с 5 до 7%, в съдебната система, както и в Народното събрание с 6-7%“, обясни социологът.

При електоралните нагласи също се отчита сериозно изместване на пластовете. Подкрепата за управляващата партия ГЕРБ нараства значително – 28%, следвана от БСП с 21% подкрепа и ДПС и “Има такъв народ” на Слави Трифонов – с 8%. „Има такъв народ“ има сериозен потенциал да бъде част от следващия парламент“, коментира Добромир Живков. /БГНЕС

avatar