Майки на протест срещу задължителните ваксини

Майки на протест срещу задължителните ваксини

Според българската статистика в страната няма нито едно пострадало дете от ваксини, но майките твърдят, че случаите са много и се покриват.

СПОДЕЛИ

Протест срещу задължителния статут на ваксините се проведе миналата събота в няколко областни града на страната.
Основното искане на протестиращтите е ваксините в България да станат по избор, като за целта да бъде променен Законът за здравето в чл. 58. Така според тях  ще може да се приложи законово принципът на информираното съгласие, без да има санкции и ограничения за отказалите ваксинация.
Събитието се осъществява като част от международен протест, който ще се състои по същото време в различни страни по света, както и по случай Международния ден на пострадалите от ваксини – 3 юни.

Според българската статистика в страната няма нито едно пострадало дете от ваксини, но майките твърдят, че случаите са много и се покриват.

Специалисти контрират, че пожелателния характер на ваксинирането у нас би бил твърде опасен.

„Не мисля, че има майки, които желаят лошото на децата си. Ако тя не прави ваксинацията, това означава, че няма точна информация. По-добре е да се опиташ да я спечелиш на твоя страна, отколкото да я наказваш. Ще работим и в тази посока, но това е много бавна и тежка борба“, коментира пред bTV през месец март главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му ,95-96 процента от родителите съвсем нормално и съзнателно имунизират децата си и вярват на ваксините. Но групата, която е против, е много активна, много гласовита, тя пише по форуми, организира събития, вдига шум и създава впечатление за много голям брой от лица, която “би довела“ до срив в имунизационния календар. Това не е така, но е факт, че има такава група, постепенно завземаща територии и ставаща все по-голям фактор, особено в големите градове“, казва той.

Съвременният имунизационeн календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести – туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит.

Аргументите, които доказват, че отказът от ваксиниране крие огромни рискове, постоянно се трупат. Според  проучване , което бе публикувано в престижния журнал JAMA , нарастващ брой огнища на морбили са свързани с хора, които отказват да се ваксинират или да ваксинират децата си против вируса.

Антивакс движението расте експоненциално всяка година, което частично се дължи на фалшивото проучване на д-р Андрю Уейкфийлд от 1998 година. В проучването си той е манипулирал и изфабрикувал резултати, за да създаде нереалната връзка между ваксините и аутизма. Самият британски лекар губи правото си да практикува медицина заради измамата.
Близо две десетилетия са нужни на Великобритания, за да може да възстанови нормалните имунизационни нива в страната. В края на периода са отчетени над 12 000 случая на морбили, стотици хоспитализирани деца, много от които със сериозни усложнения.

Забележителното е, че въпреки това антиваксърските митове продължават да съществуват. Мащабът му се разширява заради търсещите сензации таблоиди, подкрепата от страна на знаменитости и най-вече – благодарение на социалните онлайн-мрежи.

avatar