Лекарство за краста дава надежди за справяне с Covid-19

Лекарство за краста дава надежди за справяне с Covid-19

СПОДЕЛИ
Проф. Иво Петров: Има ново предложение за лечение на COVID-19

Антипаразитното лекарство за краста Ивермектин дава надежди за успешно лекуване на COVID-19. Новината съобщи в студиото на БНТ водещият български кардиолог проф. д-р Иво Петров. 

“Имам новина. От няколко часа има ново предложение за лекарство за коронавируса. Това е Ивермектин, което се използва за краста. Предполагам, че това лекараство Ивермектин го има в България. Ползва се във ветеринарната медицина”, съобщи в ефир професорът.

По думите му има поредици от лекарства за различните стадии на заболяването, но нито едно от тях не е показало 100-процентов резултат. Проф. Петров обясни, че експертите са в търсене на медикамента, който да разрушим пъзела на инфекцията.

По думите му лекарството Ивермектин, което дава положителни резултати към момента, се използва най-вече във ветеринарната медицина.

“В ранния стадий може да се използва хинин и други. В следващите фази идват и противовъзпалетилните медикаменти. Освен дистанцията и спазването на личната хигиена, което е най-важно да не се заразим, идва ред и на изследване на различни медикаменти. Търсим колкото по-малко вируса да бъде експониран. Ако кихнем аерозолите се разпространяват на 8 метра, ако кашляме – на 4 метра, ако говорим на около 2 метра. Има ексцентрични предложения – да се намали говореното. Когато сме по-близко един до друг, със сигурност трябва да носим маска”, допълни проф. Петров.

Ивермектин се използва при кучета и котки за лечение на различни заболявания. Това е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция с дирофиларии при кучета (също се използва при котки за същата цел, но в по-малка степен).

avatar