Купуват като топъл хляб противогрипните ваксини

Купуват като топъл хляб противогрипните ваксини

СПОДЕЛИ

Коронавирусът надви страха на хората от ваксиниране срещу сезонния грип.

Ваксините срещу грип се купуват като топъл хляб. Първата партида от 88 000 бройки, която бе пусната в аптеките, е почти изчерпана и препаратът трудно се намира. От здравното министерство заявиха, че страната ни ще разполага общо с 340 000 дози.

 „При дистрибуторите свършиха за 3 часа, общо взето. И даже не всички аптеки успяха да вземат това, което бяха заявили предварително. Най-вероятно на пазара има все още ваксини, но са пред привършване. Ще имаме за 3-4 дни още”, заяви пред Нова тв Николай Костов, собственик на верига аптеки. Той уточни, че след 15 дни се очакват нови доставки – на другия голям производител.

В някои аптеки твърдят, че толкова засилен интерес към ваксината не е имало никога досега.

Противогрипна ваксина означава ваксина, която да предпазва от разболяване от сезонния грип. Разболяване казвам, защото заразяване ще има там, където има въздушно-капкова инфекция. Въпросът е когато човек се зарази, да не се разболее”, посочи вирусологът проф. Радка Аргирова. Въпреки това индиректно противогрипната ваксина може да помогне и в борбата срещу COVID, тъй като в момента много от симптомите на сезонния грип се припокриват с тези на коронавируса.

Напълно обезпечени откъм ваксина ще са пенсионерите, тъй като държавата отпуска за тях 180 000 дози. А ваксинацията ще започне през октомври. Могат да се ваксинират единствено напълно здрави хора, напомнят медиците.

Бумът в продажбата на противогрипните ваксини беше очакван още преди месец. Тогава редица световни производители излязоха с информация, че за този сезон ще имат свръхпроизводство, защото се очаква и свръхтърсене.

avatar