Какво има в купешките салати „Снежанка“ и „Руска“ ?

Какво има в купешките салати „Снежанка“ и „Руска“ ?

СПОДЕЛИ

Българите купуват в магазина руска салата и „снежанка“ и дори не подозират, че дават парите си за странни и дори вредни смеси, пълни с нишесте, захар, соя, със сгъстители, консерванти, оцветители и други химикали. Това разкрива поредното проучване на Асоциация „Активни потребители“.
Експертите са напазарували опаковки от различни марки в четири от големите търговски вериги и установили, че фабричните салати нямат нищо общо с оригиналните рецепти.
Истинската „снежанка“ е гениално проста – прави се от цедено кисело мляко и краставици, като се подправя с копър, орехи, чесън и сол на вкус. В изследваните от „Активни потребители“ 14 вида „снежанки“ обаче кисело мляко се намира само в три.
Затова пък има много други съставки изненади – майонеза, царевично нишесте, захар, соев и свински протеин, желатин, палмово масло, пектин. Повечето марки съдържат също оцет, лимонена и сорбинова киселина плюс гума гуар, ксантан, карагенан. Киселините се слагат, за да компенсират липсата на кисело мляко, а различните видове „гуми“ и скорбялата – за да докарат обем, гъстота и тежина на стоката, обясняват авторите на проучването. С други думи, „снежанката“, която купуваме в магазина, няма нищо общо с домашната, а е някакъв коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана, коментират от „Активни потребители“.

Купешките руски салати донякъде се доближават до истинските, защото поне съдържат основните съставки – майонеза, зеленчуци и някакъв колбас. Във всичките 13 изследвани марки обаче отсъства четвъртият елемент – варените яйца, които са заменени от „термостабилен жълтък“ и други подобни. Нататък следват много неочаквани и нетипични за оригинала комбинации от менделеевата таблица – бензоати, полифосфати, глутамати, ериторбати, нитрити, метабисулфити и прочее. Оказва се, че също както при „снежанките“, производителите щедро добавят нишесте, захар и различни гуми (сгъстители), както и лактоза, декстроза, свински, соеви и млечни протеини. Не са забравени и оцветителите – основно кармин и каротен.

От 13 марки само в една не се открива боичка. А в две от руските салати е добавен и силиций. „Бяхме много учудени от наличието му, защото по същество това е фин пясък или пепел. Няма разумно обяснение, освен може би евтина компенсация за тегло и обем“, посочват авторите на проучването.

„Активни потребители“ алармират, че добавянето на нетрадиционни въглехидрати превръща „снежанките“ и руските салати от зеленчукови или млечни продукти в сладкарски изделия. Най-лошото е, че големите дози подсладители и нишесте в ментетата натоварват организма и повишават риска от развитие на редица хронични заболявания. Влаганите хидрогенирани мазнини също са вредни и причиняват сърдечно-съдови заболявания.

За разлика от предишни подобни изследвания този път неправителствената организация дори не е подлагала съдържанието на стоките на лабораторен анализ. Разборът е направен по най-лесния метод – „чети етикета“ – тоест самите производители са описали каква богата химия влагат в изделията си. Възможно е при лабораторно изследване да бъдат открити и други необичайни съставки, неотбелязани на опаковките.
segabg.com

avatar