Конгресът утвърди Джо Байдън за президент на САЩ /ВИДЕО/

Конгресът утвърди Джо Байдън за президент на САЩ /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Джо Байдън е официално признат от Конгреса за следващия президент на САЩ.

Новоизбраните за президент и вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и Камала Харис ще встъпят официално в длъжност на 20 януари.

Сенатор Ейми Клоубъшар съобщи, че “Джо Байдън и Камала Харис ще бъдат президент и вицепрезидент според резултатите от бюлетините“. Вицепрезидентът на САЩ и председател на Сената Майк Пенс потвърди, че Джо Байдън “е получил 306 гласа, а Тръмп е получил 232 гласа“. 

Сенатът и Камарата на представителите отхвърлиха възраженията срещу резултатите от президентските избори в Джорджия и Пенсилвания, които дадоха подкрепата си за демократа. По-рано беше отхвърлено оспорването на вота в Аризона, Невада и Мичиган. Така изборът на Джо Байдън за следващия президент на САЩ беше официално утвърден.


Минути след като Сенатът официално потвърди победата на Джо Байдън, Доналд Тръмп разпространи обръщение, в което най-накрая призна загубата си.

Според него, това е краят на „най-великия първи мандат в историята на американските президенти“.

Тръмп написа: „Макар и да съм абсолютно несъгласен с изхода от вота, фактите са такива и на 20 януари ще има преход във властта“.В сряда привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия и прекъснаха заседанията на Конгреса.Часове по-късно редът беше възстановен, а работата на Конгреса – подновена.

Преди няколко дни Доналд Тръмп разпространи невярната информация, че вицепрезидентът има силата да промени резултата от вота и трябва да направи това по време на заседанието на Конгреса за утвърждаване на новия президент. “Обявяването на изборните резултати от председателя на Сената се счита за достатъчно основание за избора на президент и вицепрезидент“, каза Пенс.

Новоизбраните за президент и вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и Камала Харис ще встъпят официално в длъжност на 20 януари.avatar