Кои партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес?

Кои партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес?

СПОДЕЛИ

Българите са разделени в позицията си за незабавна оставка на правителството и провеждането на предсрочни избори – 39,3  на сто са на това мнение, а 36,8 % са за оставане на кабинета до редовния вот за парламент през пролетта на 2021 г.

Това сочи национално представително проучване на „Алфа Рисърч“, направено по поръчка на „Дневник„, в периода 23 – 30 юли 2020 г. сред 1017 души по метода лице в лице.

Ако изборите са сега, в парламента щяха да влязат 6 или 7 партии на база на гласуващите – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, формацията „Демократична България“, ДПС, „Изправи се.бг“ (Мая Манолова) и евентуално „Обединени патриоти“, които са на кантар за влизане в следващ парламент.

Според изследването малко над 45 процента от анкетираните заявяват, че няма да гласуват или не са решили.

На база всички запитани се вижда спад до 14,5 % за ГЕРБ, БСП също губи подкрепа и почти се изравнява със Слави Трифонов, чиято позиция е стабилна. „Демократична България“ качва до 6,7%.

Преценката на повечето българи (48,5%)е за коалиционно правителство и в следващия парламент.

Като най-висока подкрепа събира кабинет с участието на „Демократична България“ – или в коалиция с ГЕРБ (8,1% виждат такъв вариант) или повече с партията на Слави Трифонов – 9,4%.

Разрез на електоралните нагласи, показва, че в София в момента „Демократична България“ има 11,9% подкрепа при евентуални избори и е втора политическа сила с малка разлика след ГЕРБ – 13% (малко над половината в столицата все още не са решили как да гласуват).

Слави Трифонов печели вота на младите – почти 20% на хората между 18 и 30 години. И малко над 20 % при учащите се.

Малко над 11% от българите дават предпочитания Борисов отново да бъде премиер, а други – над 11% – посочват президента Радев.

За около 6% от българите е възможно и Слави Трифонов да бъде министър-председател.

Христо Иванов от „Демократична България“получава подкрепа от 5% за премиер, следван от Мая Манолова .

Българите са настроени скептично доколко партиите могат да се справят с корупцията и отговарят (57,2%), че нито една няма потенциал да се пребори.

Подобно е и отношението им към политическите фигури – 49,6% казват, че нито един политик няма да се справи. Най-много очаквания има към президента Радев – 20,1%. Той е следван от Борисов, но с почти два пъти по-малко подкрепа – 11,1%, Слави Трифонов (10,9%) и Христо Иванов (8,2%). Мая Манолова е със 7,3% спрямо лидера на БСП – Корнелия Нинова – 3,2%.

avatar