КАТ хванали два поредни дни един и същи шофьор с над 4.5...

КАТ хванали два поредни дни един и същи шофьор с над 4.5 промила алкохол

Източник: Прокуратура

СПОДЕЛИ

Шест месеца „лишаване от свобода“, глоба в размер на хиляда лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от две години е наказанието, наложено на подсъдимия М.Й., обвинен от Районна прокуратура – Елин Пелин за шофиране след употреба на алкохол. Престъплението е било извършено в срока за изтърпяване на наказание, наложено по административен ред.

На 16.05.2020 г. М.Й. управлявал лек автомобил м. „Пежо“, когато бил спрян за проверка от органите на МВР. В резултат на направен тест с техническо средство за употреба на алкохол било установено, че водачът шофирал под влияние на 4,52 промила. Бил му съставен акт за установяване на административно нарушение и иззети свидетелството му за управление на МПС, контролен талон към него, документите за автомобила, както и два броя регистрационни табели.

На следващия ден, 17.05.2020 г., полицейските служители от РУ на МВР гр. Елин Пелин забелязали, че по ул. „Иван Вазов“ в града се движи лек автомобил без поставени регистрационни табели. МПС било спряно за проверка, като органите на реда установили, че въпросната кола отново се управлява от М.Й., при положение, че срещу него вече има образувано досъдебно производство. При тестването му за употреба на алкохол резултатът бил сходен с този от предишния ден – 4,56 промила.

В хода на разследването на обстоятелствата по наказателното производство е било установено, че М.Й. вече е бил осъждан през 2018 г. за шофиране в нетрезво състояние. Престъпните деяния, за които е бил привлечен в качеството на обвиняем, мъжът е извършил в изпитателния срок по наказание, наложено по предходно дело.

Подсъдимият се е признал за виновен и е сключил споразумение с Районна прокуратура – Елин Пелин, което съдът е одобрил. Приведено е в изпълнение и наказанието „лишаване от свобода“ от 2018 г. за срок от шест месеца, което е било отложено.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

avatar