Карантината във Великобритания няма да бъде удължена

Карантината във Великобритания няма да бъде удължена

СПОДЕЛИ

Карантината, въведена в Англия с цел спиране на втората вълна на пандемията, няма да бъде удължена след 2 декември, а ще бъде заменена от тристепенна система от местни ограничения, съобщи в събота агенция ПА, позовавайки се на изявление от кабинета на британския премиер Борис Джонсън.  

Както се отбелязва в съобщението, мерките за противодействие на инфекцията, които са заразили почти 1,5 милиона души в страната от март насам и от последствията на които са починали 54,6 хиляди, ще бъдат предмет на обсъждане на заседание на кабинета в неделя, а в понеделник Джонсън ще трябва да обяви за тях в парламента, съобщава ТАСС.

  Правителството трябва да обяви как британците ще празнуват Коледа, която протестантите, както и католиците, празнуват на 25 декември. Очаква се хората да имат право да се събират на малки групи, но властите предупредиха, че тазгодишното тържество няма да бъде толкова голямо, колкото в миналите години.

Тристепенна система от ограничения се прилага в Англия от средата на октомври до началото на ноември. В по-голямата част от страната беше в сила първото („средно“) ниво на заплаха от разпространението на вируса. Той предвижда затваряне на кръчми и ресторанти не по-късно от 22:00 и забрана за събиране в групи от повече от шест души.  

Ограниченията, съответстващи на второто („високо“) ниво, включват забрана на много публични събития, както и срещи между хора, които не живеят под един покрив, в затворени стаи.

Третото („много високо“) ниво на заплаха, освен затварянето на барове, кръчми и фитнес зали, означава забрана на среща между хора, които не живеят заедно.  

Ръководствата на останалите административни и политически части на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, сами определят набора от санитарни и епидемиологични мерки. И като цяло, по това време те бяха сравними с английските, което направи карантината всъщност национална.

avatar