Кампания в подкрепа на музеите стартира в Бургас

Кампания в подкрепа на музеите стартира в Бургас

СПОДЕЛИ

Регионален исторически музей – гр. Бургас започва кампания под надслов “Преоткрий бургаските музеи”.

Инициативата е насочена към обществеността, бизнеса в морския град и към всички, които имат желание да подкрепят развитието на музейното дело в Бургас. 

Регионалният исторически музей е с територия на дейност в цялата област. Той представя четири основни експозиции. В Археологическия музей са находките от праисторическите селища и могили в Бургаския регион, тракийски паметници, артефакти от римската епоха, от Византия, част от които са единствени по рода си и заемат достойно място в съкровищницата на световното културно наследство.

В Етнографския музей е представена фолклорната култура на населението от Странджа и Източна Стара планина от 18-20 век. Историческият музей показва единствената по рода си изложба “История на Бургас”, колекция от възрожденски икони и експозиция на европейски предмети на лукса от 18 и 19 век.

Природонаучният музей на Бургас е единствен в Югоизточна България. В него са експонирани образци от флората и фауната на Черно море, на Странджа и Източното Старопланиние. Особен акцент е поставен върху птиците от бургаските езера. Може да бъде видяна и богатата колекция от минерали и скъпоценни камъни, която сама по себе си е едно истинско съкровище.

avatar