Камено организира Фестивал на домашното вино

Камено организира Фестивал на домашното вино

СПОДЕЛИ

Община Камено организира за четвърта поредна година Фестивал на виното и конкурс за най-добро домашно вино.

Събитието е по повод един най-обичаните и почитани празници Трифон Зарезан – празник на лозаря и виното – 14 февруари. Фестивалът ще се проведе на Площада от 11 часа. Поканени са всички жители на Общината, които искат да се похвалят с новата си реколта от напитката на боговете.

По този повод сме избрали и известен сомелиер, който ще оцени напитките и излъчи победители в конкурса. Общината съвместно с читалище „Просвета 1927г.” са предвидили и много изненади за жителите и гостите на града.


От 10.30 часа, същия ден започва официално зарязване на лозята по стар български обичай.


Според народните традиции свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Традицията повелява жените да изпекат пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. С мезе в торбите и руйно вино в бъклиците цели фамилии поемат към лозята, за да направят резидба.

След ритуала по зарязването поливат лозите и се черпят с донесеното вино. От стари времена наздравиците са задължително съпътствани с неизменната благословия: “Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!”

ВИЖТЕ ТРИФОН ЗАРЕЗАН В КАМЕНО:

avatar