Какви са смъртоносните дози на продуктите от ежедневието ни

Какви са смъртоносните дози на продуктите от ежедневието ни

СПОДЕЛИ

Не само лекарствата могат да имат смъртоносни дози, но и редица обикновени продукти и вещества също водят до летален изход, ако се прекалява с тях. Ето 7 примера:

Сол. 3 г сол на килограм тегло са несъвместими с живота, т.е. четвърт килограм сол гарантира летален изход. Друг е въпросът как ще изядеш тези 250 грама сол. Ако това стане, с организма ще се случи следното: поради излишъка сол в кръвта рязко се повишава кръвното налягане, което само по себе си е опасно. И се съпровожда с тежки отоци – един грам сол води до задържане на 100 мл течности в организма. Най-напред ще възникне оток на мозъка и на белите дробове, което означава сигурна смърт.

Кофеин.Смъртоносната доза кофеин е 192 мг на кг. тегло. За човека обаче тази цифра, в зависимост от неговото тегло и индивидуалната възприемчивост към кофеина, варира от 150 до 200 мг. Т.е., ако тежиш 75 кг., то 15 г кофеин са смъртоносни за теб. В хубавото еспресо в стандартна 30 мт доза се падат не по-малко от 100 мг кофеин. Ако си поръчате 150 чашки – около 4,5 литра, това ще е краят ви.

Вода. Казват, че на консумирани 1000 килокалории е нужно да изпиваме по един литър вода. Средната норма на човек е 2000-2500 ккал, като дневната норма вода е 2-2,5 литра. Около литър течности човек получава с храната, а изпива около 1,5-2 литра. Но предозирането 3-4 пъти може да доведе до т.нар. отравяне с вода, или водна интоксикация. Нарушава се водно-солевата обмяна в организма. Бъбреците не успяват да изведат от организма всичко изпито, концентрацията на сол спада и водата започва да запълва вътреклетъчната среда. В резултат на това възниква оток на мозъка, белите дробове и… това е достатъчно. В известните на медицината случаи за отравяне с вода, които са приключили фатално, хората за денонощие са изпивали не по-малко от 7 литра вода.

Алкохол – „един промил алкохол в кръвта” означава, че във всеки литър кръв се съдържа един милилитър чист алкохол. Чистият алкохол е много по-силен от водката, ракията и прочее, по-силен дори от спирта. В половин литър водка например се съдържат 200 мл чист алкохол. Ако млад, здрав 75-килограмов мъж изпие този половин литър водка, тя ще се превърне в 2,5 промила, което е сериозно опиянение.

За смъртоносна концентрация на алкохола в кръвта се смятат 5-6 промила, т.е. 400-450 мл. чист алкохол. Това е 1-1,25 л. водка. Ако изпиеш наведнъж три бутилки, това ще е краят ти.

Никотин. Съвършено независими от никотина и устойчиви към отровите плъхове обикновено умират от доза 50 мг никотин на килограм тегло. За хората обаче този показател е много по-нисък и се колебае от 0,5 до 1 мг на килограм тегло. Следователно 75 мг никотин еднозначно ще покосят силен 75-килограмов мъж. Ако приемем, че във всяка цигара се съдържат по 0,8 мг, то смъртоносната доза е 94 цигари. Половин стек наведнъж и това ще е краят ти.

Слънцето. Един безоблачен юлски ден, прекаран под египетското слънце без средства за защита, ще бъде последен. Нужни са от 2 до 8 часа, за да получи човек сериозен топлинен удар. Отначало усеща слабост, главоболие, главозамайване, шум в ушите. След това – повишена до 40-42 градуса температура, прилошаване, учестяване на пулса и дишането, халюцинации, понижено артериално налягане, загуба на съзнание… Ако се почувствате дискомфортно, но не се преместите на прохлада и сянка, това ще е краят ви.

Витамини. Оказва се, че те също могат да убият, дори съществува понятие хипервитаминоза. Например последствията от предозиране на витамин А са следните: главоболие, главозамайване, прилошаване, учестен пулс, загуба на съзнание и гърч. Витамин В1: дисфункция на черния дроб и бъбреците. Витамин В12: учестен пулс, повишена съсирваемост на кръвта. Витамин D2: слабост, жажда, повръщане, треска, повишено артериално налягане, затруднено дишане, забавен пулс. Витамин Е: нарушение на метаболизма, тромбофлебит, некротичен колит, бъбречна недостатъчност, кръвоизлив в очната ретина, хеморагичен инсулт. Но говорим за предозиране. За да се получи смъртоносна доза например от витамините А и D, е нужно да се приемат до 5000 таблетки, при това за кратък промеждутък от време, за да не успее организмът да ги изкара с урината. Т.е. ако „изпревариш” бъбреците, това ще е краят ти.

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
НА МОРЕТО | Домашната ракия е двойно по-опасна от купешката Recent comment authors
trackback
НА МОРЕТО | Домашната ракия е двойно по-опасна от купешката

[…] […]