Как се пекат чушки с помощта на…кламери ?

Как се пекат чушки с помощта на…кламери ?

СПОДЕЛИ

Печените чушки са нещо много вкусно и почти няма човек, който да не ги обожава, но също така и всеки, който е пекъл чушки знае колко досадна работа е това. Ако са няколко, то иди – дойди да се прежалиш.Я в тавата, я на котлона (от старите), на грила или кой както намери. Да, но ако са много тогава потенето е гарантирано. Ако имате двор или село потенето пак е сигурно, но поне на добрата стара ламарина се събират много наведнъж. Ами ако си градско чедо и нямаш достъп до такива технически чудеса като ламарината? Тогава?

Вариант 1 – в тавата на фурната на няколко пъти. Да, но чушките много омекват, трябва да се обръщат, пък ако са и кривички, после другата досада беленето ти се струва ад.

Вариант 2 – чушкопека.

Хм, изтипосваш се на терасата за часове, ароматизираш целия квартал и прането на съседите на печени чушки и накрая вече така ти е писнало, че ти иде да ги мяташ през терасата, вместо в чушкопека. Има и някои други варианти, но и те са също толкова мъчителни. Ако сте от тези, които нямат достъп до ламаринената технология, това е за вас. Направо невероятно, колко е простичко и в същото време ефективно. Спестява толкова главоболия. На всичкото отгоре чушките се изпичат идеално, без значение дали са криви или прави, белят се направо сами и не се разкашкват и не омекват. За сетен път се убеждаваме, че гениалните неща са простички и са под носа ни…..стига да се сети човек. От откриването на тази хитринка, печенето на чушки е удоволствие и забавление.

Та,вълшебството, което ни помага, за да стане този тарикатлък реалност се казва КЛАМЕР. Ето как става:

Необходимо ви е: телени кламери без онова цветно покритие (ако са по-едрички ще е по-добре), чушки(колкото повече, толкова повече, както казва Мечо Пух), фурна (колкото по-голяма, толкова по-добре и ако е с вентилатор, още по-добре), настроение (което ще имате, защото ще видите колко лесна работа е печенето на чушки в апартамент)

Приготвяне: Необходими са ви толкова кламери, колкота са чушките. Разгънете ги във формата на „S“. През дръжката на всяка чушка промушете по един кламер. Ако някоя чушка се е простила с дръжчицата си, то забийте кламера в основата (семника).

Важното е чушката да виси на кламера. Извадете решетката на фурната и закачете кламерите с чушките в редички за пръчките на решетката. Поставете решетката във фурната на възможно най-горно ниво. На дъното на фурната поставете тава (най-добре тази , която върви с печката, че е точна по размер). Тя се слага, за да капе сока от чушките в тавата и да не търкате после фурна до припадък, че и да ме проклинате, вместо да ми благодарите. За да е удоволствието от чудото още по-голямо и да си спестите и миенето на тавата, то дъното и покрийте с алуминиево домакинско фолио. След печенето просто махате фолиото и хоп…..тавичката е чиста. Ако нямате подходяща тава, не се притеснявайте – на дъното на печката сложете лист алуминиево фолио. Включете фурната на максимални градуси и на горно и долно печене. Ако имате вентилатор на печката, непременно го ползвайте и него. Печете докато чушките са готови. Това се случва за различно време, в зависимост от това как пече фурната ви и какви са максималните градуси.  За да стане още по-бързо печенето, можете да включите предварително фурната (докато приготвяте чушките с кламерите). 

След като чушките са готови, извадете ги внимателно и ги сложете в купа или тенджера с капак, за да се задушат. След като изстинат, естествено следва белене и т.н. Кламерите от чушките вадя по време на беленето, защото при ваденето от фурната естествено парят страшно много. Беленето на изпечените чушки е цяло удоволствие, защото се изпичат много равномерно и люспата пада почти сама или с малко помощ от ваша страна.

Ако ще печете повече чушки и ще зареждате фурната няколко пъти, то си пригответе повече кламери, за да може докато едната доза чушки се пекат, вие да приготвите следващите. След като извадите готовите чушки, накачете новата доза и в печката. Освен бързото, лесно и качествено печене, предимството на този начин е, че се събират много чушки. В нормална фурна се поместват около 30 чушки. Ако ще печете по-малко чушки просто за хапване, разполагайте ги на разстояние, защото така се изпичат много по-бързо и по-равномерно. Ако ще печете голямо количество ги нареждам една до друга, но все пак гледайте да не се допират плътно една до друга, за да може горещият въздух да ги обгръща отвсякъде и да ги изпича по-качествено.

Сега остава само да се снабдите с кутия кламери, неизвестно количество чушки и да пробвате.

avatar