Как да се справим със зимната депресия

Как да се справим със зимната депресия

СПОДЕЛИ

Сезонната депресия е причинена преди всичко от малкото светлина през зимата. Без светлина човешкото тяло произвежда по-малко серотонин – хормона на щастието. Затова пък се покачва нивото на мелатонина, който обикновено помага за добрия сън ,но ни прави сънливи и отпуснати.

Хората, страдащи от сезонна депресия, се чувстват не само неуравновесени, но и по-трудно се концентрират.Те често усещат глад за сладкиши и мазни храни, избягват да излизат навън и ограничават контакта с приятели.Тъкмо оставането вкъщи е най-голямата грешка.

За да се преборите със зимната депресия е нужно да правите няколко неща.

Като начало се съсредоточете върху менюто си. То трябва да е богато на  плодове и зеленчуци, сурови ядки и пълнозърнести храни. Също така трябва да си набавяте нужните количества витамин Б12 и Д, липсата на които води също до депресивни състояния.

Не прекалявайте с мазното, пърженото и сладкото, защото то само ще ви накара да се почувствате още по-угнетени, особено ако качите някое и друго кило.

Следващата стъпка към по-весело настроение е гледането на приятни, летни филми.

Друг сигурен начин за справяне с лошото настроение е физическата активност. Стотици проучвания са доказали, че спортът подобрява настроението.

Срещите с приятели също помагат за разведряване на настроението и зареждане с положителни емоции.

Не се отдавайте на мързел, тъй като той само ще влоши положението и настроението ви. Особено благодатни са дейностите на открито. Излезте на разходка, раздвижете се,направете си снимки.

Важното е да не се заседявате вкъщи на дивана пред телевизора или компютъра.
Важно е да се излиза навън, защото дори и в най-мрачния ден силата на светлината е поне 1 000 лукса, което е много над интензивността на светлината в затворените помещения.

Изкуствените източници на светлина достигат максимално от 300 до 500 лукса. Освен това онези, които се движат повече, правят джогинг или карат колело, произвеждат повече важни за доброто настроение хормони.

Коментари

avatar