Как да се предпазим от стомашно-чревни инфекции на морето

Как да се предпазим от стомашно-чревни инфекции на морето

СПОДЕЛИ

През лятото значително зачестяват случаите на хранителни натравяния и чревни инфекции. Разбира се, на първо място това се свързва с високите температури. В жегите бактериите се размножават по-активно, а продуктите се развалят по-бързо.

Инфекциите, засягащи храносмилателната система, основно са два вида – вирусни и бактериални. Заразяването става чрез консумация на заразена храна и от болен човек или здрав заразоносител при неспазване на хигиена след ползване на тоалетна. При вирусните причинители децата се заразяват и по въздушно-капков път.

За разлика от зимните вируси, за които са по-характерни респираторните проблеми, хремата и кашлицата, летните вируси атакуват най-вече стомашно-чревния тракт. Симптомите включват:

Повръщане
Диария
Повишена температура
Отпадналост
Липса на апетит

Кои са рисковите места?
Най-често сме изложени на риск от подобен тип вируси в летните курорти, където има много събрани хора накуп, както и около водни басейни със съмнителна чистота.

Къпането в басейн също създава условия за разпространение на летни вируси, особено, ако поддръжката не е на ниво.
Съмнителната хигиена на ресторанти и заведения за бързо хранене в морските курорти също е сериозна предпоставка за разпространение на летните вируси.

Разболяването понякога е неизбежно, но в много случаи то може да се предотврати, ако се спазват някои прости правила:

Мийте редовно ръцете, особено преди хранене и след тоалетна. Тази елементарна мярка може да ни спаси и от хепатит А.

Не използвайте сурови яйца за приготвяне на кремове, застройки на супи и др. Яйцата трябва да се варят минимум 10-15 минути. Преди употреба те трябва да се измият с топла вода и сапун.

Консумирайте месото основно чрез варене. При печене термичната обработка обхваща само външните слоеве и в средата могат да останат незасегнати причинителите на чревни инфекции. Особено опасна е каймата. Тя бързо се разваля и трябва да се избягва през лятото;

* Избягвайте сладкарските изделия –торти, палачинки, кремове, тулумбички, особено ако се предлагат на открито. Захарта в тях е отлична хранителна среда за развитието на различни микроорганизми, включително и на най-опасната хранителна инфекция – стафилококовата;

* Ако сте на почивка с малки деца, предпочитайте стерилизираните месни и зеленчукови пюрета. Те са най-сигурната храна за тях. При отварянето на капачката трябва да се чуе пукане, това е сигурен белег, че са стерилни. Вместо кремове използвайте каши от кутии – те лесно се приготвят без варене;

* Преварявайте водата през лятото за малките децата или използвайте бутилирана, на която пише, че е за деца, например изворна. За възрастните е подходяща и слабоминерализирана, трапезна минерална вода.

* За десерт през лятото предпочитайте плодове. Те трябва да са измити много добре, защото също могат да бъдат източник на зараза.

* Не къпете децата в съмнителни водоизточници – язовири, езера, гьолове и реки. Понякога съседните населени места изхвърлят в тях отпадните си води и децата могат да се заразят;

* Съхранявайте сготвената храна само в хладилник и то не-повече от 24 часа. След това я изхвърлете, или отново я сварете;

* Не пийте несварено мляко, въпреки надписа на опаковката, че е пастьоризирано. Пастьоризация означава трикратно загряване до 70 градуса, което не е достатъчно да унищожи всички микроорганизми;

* Давайте на децата много течности през лятото, за да не се обезводнят от високите температури и повишеното потене. Подходящи са вода, прясно изцедени и разредени с вода плодови и зеленчукови сокове, студени чайове. Безалкохолните напитки съдържат много захар и още повече усилват жаждата.

avatar