Как да се предпазим от Хепатит А

Как да се предпазим от Хепатит А

СПОДЕЛИ

Вирусният хепатит тип А е широко разпространено заболяване, което засяга предимно млади хора. По-често заболяването се среща през есенно-зимния сезон.
Въпреки че подобрените условия на живот и достъпните имунизации в детска и зряла възраст намалиха случаите на вирусен хепатит, все още съществува реална опасност дори от избухването на епидемии.

Поради факта, че заболяването се разпространява по контактно-битов път и е известно като „болест на мръсните ръце“, измиването на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетната е от първостепенно значение за предпазване.

Профилактиката от Вирусен хепатит А не се различава от профилактиката на чревните инфекции, поради което, с цел ограничаване разпространението на заболяването е необходимо да се направи следното:

1. Спазване на стриктна хигиена при ползване на тоалетна и приготвяне на храна.

2. При всяко неразположение с посочените по-горе симптоми, особено сред контактните да се търси консултация със съответния личен лекар.

3. Собствениците на обекти за обществено хранене и производство и търговия с храни да провеждат допълнителен инструктаж на всички служители за стриктно спазване на необходимите дезинфекционни и хигиенни мерки.

4. Директорите на всички детски, учебни и социални заведения стриктно да спазват всички дадени указания и препоръки.

5. Родителите, своевременно да уведомяват детските и учебни заведения при заболяване на детето от вирусен хепатит тип А, с цел ранно откриване и проследяване на контактните и предприемане на съответните мерки.

Когато в семейството се открие болен от вирусен хепатит, той трябва да постъпи в болница за лечение и изолация. Членовете на семейството, които са били в контакт с болния, подлежат на медицинско наблюдение за 45 дни, като личните лекари извършват необходимите изследвания през този период. В дома на заболелия се извършва дезинфекция.

Съдовете за храна, приборите за хранене, личните вещи и бельото на болния се обеззаразяват по следните начини – изваряване на съдовете и приборите за хранене в продължение на 30 мин. Избърсването на пода трябва да бъде извършено с дезинфекционен препарат – 3% разтвор на Тризон.

avatar