Как да мием плодовете, за да ги изчистим от химикали?

Как да мием плодовете, за да ги изчистим от химикали?

СПОДЕЛИ

Американски учени установиха, че химикалите от плодовете се премахват най-лесно със сода за хляб, съобщава БТА.
Със серия от експерименти с ябълки специалистите доказали, че фунгицидът тиабендазол и пестицидът фосмет се чистят най-добре с еднопроцентов разтвор на сода за хляб и вода.
Накисването на плодовете в него за период от 12 до 15 минути премахва 80% от тиабендазола и 96 на сто от фосмета. Разликата в процентите се дължи на дълбочината на проникване на химикалите в кората.
Миенето на ябълките само с вода или с разредена белина било много по-малко ефикасно.
Изтриването на плодовете само с плат отстранява само праха от тях, но не и химикалите.

avatar