Изяли сме 12 000 тона палмово масло във вид на сирене

Изяли сме 12 000 тона палмово масло във вид на сирене

СПОДЕЛИ

Над 12 000 тона палмово масло за 2016 г. са консумирани в България. Европейският съюз поема курс към ограничаване на употребата на спорния продукт.
ЕК готви акт за забрана на използването на палмовото масло в биогоривата и храните, обясни евродепутатът Момчил Неков. Това, за което настояваме, е да се забрани и употребата в храни, тъй като 50% от всички храни в ЕС съдържат палмово масло.
Според проучвания на Европейската агенция по базопасност на храните този продукт е канцерогенен и геннотоксичен, но заради ниската цена със сходните му продукти суровината има все по-широко приложение.
Стряскащо е, че палмовото масло се използва при производството на детски и бебешки храни. Етикетите на много продукти в България съдържат подвеждаща информация – записано е растителна мазнина, без да се обозначи каква е точно.
Токсичността на палмовото масло се получава при преработените растителни масла. Рафинирането на продукта при висока температура крие риск за здравето

avatar