Над 12 000 тона палмово масло за 2016 г. са консумирани в България. Европейският съюз поема курс към ограничаване на употребата на спорния продукт.
ЕК готви акт за забрана на използването на палмовото масло в биогоривата и храните, обясни евродепутатът Момчил Неков. Това, за което настояваме, е да се забрани и употребата в храни, тъй като 50% от всички храни в ЕС съдържат палмово масло.
Според проучвания на Европейската агенция по базопасност на храните този продукт е канцерогенен и геннотоксичен, но заради ниската цена със сходните му продукти суровината има все по-широко приложение.
Стряскащо е, че палмовото масло се използва при производството на детски и бебешки храни. Етикетите на много продукти в България съдържат подвеждаща информация – записано е растителна мазнина, без да се обозначи каква е точно.
Токсичността на палмовото масло се получава при преработените растителни масла. Рафинирането на продукта при висока температура крие риск за здравето