Изследват девет души за коронавирус във Варна

Изследват девет души за коронавирус във Варна

СПОДЕЛИ

Варна се подготвя се отварянето на една от трите национални лаборатории в страната за изследване на проби за наличие на коронавирус.

В четвъртък местните власти ще заседават спешно заради опасността от епидемия.

В инфекциозната болница в града са настанени 9 души, пристигнали с полет от Италия. Те са постъпили след оплаквания за общо неразположение, само един е с висока температура. На всички са взети проби за коронавирус, които са изпратени в нациналната лаборатория в София. Те са на възраст между 20 и 70 години, пристигнали от засегнатите райони на Италия, както и от Палермо, което е по-отдалечено от т.нар. червена зона.

Пациентите са настанени в изолационни боксове, в четвъртък ще са готови резултатите от взетите проби, научи “24 часа”.

Една от двете допълнителни лаборатории извън столицата за диагностика на коронавирус ще бъде във Варна. Към този момент няма информация къде ще бъде базирана във Варна една от двете извънстолични болници за диагностика, но се предполага, че ще бъде в университетската “Света Марина”.”Там разполагат с апаратура за генетично изследване на вируса”, каза за “24 часа” д-р Янка Драганова от РЗИ.Другият вариант е да бъде във Военноморската болница. Към този момент във Варна няма пристигнали тестове за изследване на вируса.

Във връзка с усложнената ситуация областният управител Стоян Пасев свиква в четвъртък заседание на Областния медицински съвет.На него ще се вземат решения как Варна и региона да се подготвят за евентуални случаи на вируса, каза той за “24 часа”. На заседанието ще присъстват кметът Иван Портних, представители на трите големи болници, Спешния медицински център, МВР, Гранична Полиция, Агенция Митници, пристанището и летището, Регионалната здравна инспекция, ДАНС, пожарната.

avatar