Изпълнители ще пеят от балкона на Варненската опера в навечерието на 24...

Изпълнители ще пеят от балкона на Варненската опера в навечерието на 24 май

СПОДЕЛИ

Държавна опера – Варна кани всички жители и гости на морската столица на празничен концерт от балкона. Събитието ще се проведе в навечерието на 24-ти май – Ден на българската културае – събота (23.05), от 18:00. Поредицата арии от балкона ще бъде посветена изцяло на българската песен.

„Искаме с нашите изпълнения да прегърнем вярната си публика за най-българския празник” – признава директорът на Театрално-музикален продуцентски център – Варна Даниела Димова.

“Искаме да предадем духа на българщината от песните на нашите велики композитори. Вярваме, че ще докоснем хората с искреното си вълнение и ще бъдем много щастливи, ако всички заедно изпеем „Върви, народе възродени!” Елате на площада до шадраваните в събота, нека да пеем заедно, за да погледнем по-ведро напред!“, казва тя.

На балкона на историческата сграда на театъра и операта ще излязат солистите Мария Павлова (сопран), Даниела Димова (сопран), Бойка Василева (мецосопран), Арсений Арсов (тенор), Иво Йорданов (баритон), Евгений Станимиров (бас). На пианото ще им акомпанира Веселина Маринова.

Солистите ще изпеят заедно „Химн на народните будители“ с текст и музика на бележития варненец, композитора Добри Христов. Ще чуем и още две прекрасни негови песни – „Хайдушка песен“ по стиховете на Яворов в изпълнение на Евгений Станимиров, и „Девойче“ по текста на Цанко Церковски в изпълнението на Мария Павлова и Арсений Арсов.

Всички солисти ще изпълнят и „Къде си, вярна ти любов народна“ по текст и музика на възрожденеца Добри Чинтулов. А на финала със сигурност ще се включат и зрителите на площад „Независимост“, за да изпеят задно “Химна на Светите братя”, написан от композитора Панайот Пипков по стиховете на Стоян Михайловски. Станете част от емоцията на съботния площаден концерт, бъдете пред официалния вход на Театъра или гледайте онлайн на фейсбук страниците на ТМПЦ и Държавна опера – Варна.

avatar