Излагат за поклонение иконата на св. Ефрем Нови в Камено

Излагат за поклонение иконата на св. Ефрем Нови в Камено

СПОДЕЛИ

С благословението на Сливенския митрополит Йоаникий на 26 септември в град Камено излагат иконата с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови в храм „Св. Георги“.

Светинята ще бъде посрещната в 9 часа в Камено с камбанен звън и ще престои за поклонение през целия ден. В 18 часа ще бъде отслужен молебния канон към чудотвореца Ефрем пред иконата с честните му мощи.

За първи път след като е била изложена иконата ще бъде прожектиран и филма за живота му „Светецът светкавица“ в Читалище „Просвет – 1921“ от 19 часа при вход свободен.
Филмът разказва за живота и дивните чудеса на един непознат светец у нас – св. великомъченик Ефрем Нови.
В лентата участват десетки хора, докоснати от Светецът светкавица, както го и наричат св. Ефрем в Гърция и Румъния.

Събитията се провеждат с подкрепата на Община Камено.

Свети Ефрем е роден в Трикала Тесалийска през 1384 г. През 1393 г., под напора на турската агресия и погромите на Баязид I, във войската започнали да вземат и момчета от 14 до 18-годишна възраст, дори и по-малки. Така през 1398 г., когато бил 14-годишен, Константинос Морфис (светското име на свети Ефрем), за да не отиде насилствено войник, напуснал овдовялата си майка и седемте си братя и отишъл да се замонаши в Ставропигиалната обител „Благовещение на Пресвета Богородица”, в планината Амомон, в Атика, до селището Неа Макри. Там се отдал на монашески живот, пребивавайки в сговор с манастирските братя.

През 1424 г. обаче, турците навлезли насилствено в светата обител и изклали без пощада духовниците на манастира. Монахът Ефрем отсъствал в този момент и се намирал в планината, в пещерата, в която се подвизавал. Когато се върнал и намерил телата на закланите духовници горко плакал. През следващата година, на 14 септември, турците отново нападнали манастира. Този път го заловили и измъчвали цели осем месеца и половина, използвайки всякакви варварски методи за изтезание. След като го били и унижавали, закачили го надолу с главата на едно старо черничево дърво край манастира. И като прекарали през корема му дебело запалено дърво, го приковали с остри пирони за черницата. Там светецът предал духа си на Бога. Било 5 май 1426 г., когато блажената му душа прелетяла и се преселила в Божиите ръце. Пет века по-късно той се открил чрез съновидение, казвайки: „Родих се на 14 септември – деня на Кръста. На този ден започнаха и мъченията ми. Починах 42-годишен”.

На 3 януари 1950 г. чрез видение на игуменката на същата света обител – монахиня Макария, мощите на свети Ефрем били намерени благоухаещи. Цели 524 години те стояли в земните недра, преди Всеблагият Бог да реши да ги открие. Сега мощите на свети Ефрем се пазят в специален ковчег в същия манастир. Наблизо все още стърчи изсъхнало старото черничево дърво, на което бил повесен светията. Там болните се лекуват чрез помазване от елея на кандилото му и като се покланят на светите му мощи. По молитвите на св. Ефрем Нови Чудотворец започват да се случват чудеса по целия свят.

avatar