И в Созопол спазиха Богоявленската традиция

И в Созопол спазиха Богоявленската традиция

СПОДЕЛИ

Богоявленската традиция за спасяване на Светия кръст събра стотици созополчани на Централния плаж, въпреки нечовешките метеорологични условия, които връхлетяха Созопол от рано тази сутрин. 18 младежи аплодирани от присъстващите получиха благословия от отец Иван, който хвърли кръста в бурното море.

Истинска смелост и кураж проявиха всички участници, но най- бърз и ловък се оказа Калоян Николов, който хвана кръста. Той спаси кръста в бурното море и гордо го вдигна над главата си, посрещнат от бурните аплодисменти на присъстващите на ритуала. По традиция, позната само в Созопол , кръстът бе разчупен на две и второто парче бе хвърлено още по- навътре сред пенливите вълни.

Последва ново гмуркане на участниците и късметлията се оказа Никола Бобчев.Победителят в тазгодишният Богоявленски ритуал Калоян Николов е треньор по плуване и участва в него за шеста година, като миналата година бе подгласник на спасителя на кръста.
Той получи награда осигурена от община Созопол на стойност 150 лв. Неговият подгласник Никола Станимиров Бобчев бе награден със 120 лв., а всички останали участници получиха по 80 лв.

Коментари

avatar