Хиляди домакинства са хванати да крадат ток

Хиляди домакинства са хванати да крадат ток

СПОДЕЛИ
ток трафопост

Мъж от Карлово краде ток, като прокарва кабела през клон на лоза в двора си.

Друг отоплява с краден ток оранжерията си за марихуана. Върхът на наглостта обаче е случай, при който екип на енергоразпределителното дружество е заключен в трафопост, за да бъде осуетена проверка в хотел, който ползва ток, без да плаща.

Това са само някои от по-драстичните случаи на нерегламентирано ползване на електричество у нас. Само за една година в България е откраднат ток, колкото е потреблението на градове като Провадия, Казанлък и Севлиево, взети заедно,пише 24 часа.

В Западна България неправомерното ползване е било 34 012 мегаватчаса.Ток, колкото биха ползвали над 43 000 домакинства, е откраднат миналата година на територията на Югоизточна България.
Сметката е при месечно ползване на около 280 киловатчаса на семейство.

Една от най-екзотичните кражби е на битов потребител от Карлово. Човекът прекарал жицата през клон на лоза. Хванат е, след като ЕВН установява загуби от по 5 киловатчаса на час. Измерването е от уличния стълб до сградата на клиента и е направено с помощта на измервателни клещи. Така че по клона на лозата е източен и начислен 3395 квтч ток за 626,32 лева.

Въпреки че кражбите на битовите потребители като бройка са се увеличили, а тези от бизнеса са по-малко, но за сметка на това са огромни количества.

При друг случай на проявена наглост екип на ЧЕЗ е бил затворен в трафопост в района на Дупница, за да се предотврати проверка за кражба на ток от луксозен хотел. Наложило се да викат полиция от Кюстендил. Въпреки “ареста” на хората на енергото, бил съставен протокол за нерегламентирано потребление. При втора проверка е установена промяна на схемата на свързване, тоест пак кражба.

Най-често крадците от стопанския сектор са хотели, заведения и магазини. Голям хотел в курорта Свети Влас 5 пъти е хващан от експертите на ЕВН да краде ток за периода от 2017 до 2019 г.

avatar