Гордост за Община Камено: Илия Проданов стана „Млад еврофермер на годината“

Гордост за Община Камено: Илия Проданов стана „Млад еврофермер на годината“

СПОДЕЛИ

Земеделският производител Илия Проданов от Полски извор е първи в надпреварата „Млад еврофермер на годината 2019“. Това е една от трите категории в конкурса, организиран за 19-та поредна година от списание „Агробизнесът“.

Илия Проданов, първият в надпреварата “Млад еврофермер на годината 2019”, е част от семейния бизнес на семейство Проданови – зърнопроизводство. Фамилията стопанисва 12 хиляди декара ниви в четири землища в общините Камено и Бургас. Една четвърт от тях са собствени, останалите са наети и арендовани. Сеят традицонните за страната зърнени култури – пшеница, ечемик, рапица, царевица, нахут. Илия гледа и черешова градина. Овошките са на площ от 30 декара, но грижите за тях са любимото хоби, за спорта, както се казва, и по думите му изобщо не става дума за печалба.

“Еврофермер на годината” е Людмил Работов, мениджър на семейна фирма в гр. Раковски, а”Евробизнес дама на годината” е Ивиана Митова, финансист във фирма “Агроелит”

Церемонията по награждаването на спечелилите състезанието за първи път в историята си е в нетрадиционни условия – онлайн. “Невъзможността днес да се съберем, за да се поздравим, да разменим добри думи и да стиснем ръка на победителите има основателна причина – животът и здравето на всички. Според народното поверие, високосната година винаги е по-трудна. Дали коронавирусът е потвърждение на този предразсъдък, може много да спорим. Но е факт, че светът сега е твърде динамичен не само в икономическо отношение. И е факт, че в такова смутно време точно земеделците не спират работа – чака ги хранителната промишленост, която не спира дори по време на война”, коментираха организаторите на конкурса.

За “Еврофермер на годината”, “Млад еврофермер на годината” и “Агробизнес дама на годината” се състезаваха хора от цялата страна.

avatar