Глобиха концесионер- мамел за цената на шезлонг и чадър

Глобиха концесионер- мамел за цената на шезлонг и чадър

СПОДЕЛИ

Сериозно разминаване в обявените от министъра на туризма Николина Ангелкова цени за шезлонг и чадър установи проверка на плаж “Нестинарка”. На табелата са изписани най-ниските такси за чадър и шезлонг, като цената е 36 стотинки за сянка. Касовата бележка обаче показва различна цена. На нея се вижда, че плажуващите плащат по 15 лева за плажни принадлежности, като цената на чадъра е твърдо 5 лева, а не 36 стотинки, както пише на табелата. Проверката е извършена от експерти на Министерството на туризма, които са били придружени от екип на бТВ.

Цената на плажните принадлежности на плаж “Нестинарка” се увеличава и от добавената екстра – 5 лева за шалте. Проверка на летовник само с чадър сочи, че той пак е платил твърдо 5 лева за сянката.

Концесионер на плаж “Нестинарка” е “Перла турист” АД. Проверяващите от министерството не успели да открият негов представител. Служителят, който събира таксите по плажа с касов апарат, също изчезнал. Санкциите срещу концесионера могат да бъдат дори прекратяване на концесионния договор.

След проверката на експертите от Министерството по туризма на концесионера е издаден уведомителен протокол за изплащане на неустойки по договор – около 5 000 лева. При повторно нарушение договорът за плаж “Нестинарка” ще бъде прекратен. Тъй като представител на дружеството така и не е открит от експертите, писмото ще бъде изпратено с обратна разписка.

Нарушения има и на морски плаж Перла. Освен недопустимото влизане с джип на пясъка, констатирахме и други неспазвания на задължителните дейности по договора. На ивицата липсват достатъчно спасители, като броят им не съответства на одобрената схема за водно спасяване,заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред медии в Приморско, след като след нейно разпореждане експерти на Министерството на туризма направиха пълна инспекция на място на плаж Перла. Тя обясни, че и за двете нарушения концесионерът ще бъде санкциониран.

Общо 149 морски плажа са проверени от началото на сезона. В момента се правят геодезически заснемания, които да установят точно спазване на изискването за 50/50 свободна и платена зона на плажовете. Проверяват се и преместваемите обекти да заемат разрешените площи.

Коментари

avatar