Германец поиска 68 000 лв. от прокуратурата заради присъда за шпионаж в...

Германец поиска 68 000 лв. от прокуратурата заради присъда за шпионаж в България от 1983 г.

СПОДЕЛИ

Германецът Вили Бенкер е поискал обезщетение от над 68 000 лева, защото преди 37 години е бил незаконно задържан, обвинен и осъден за шпионаж в България, съобщи правният сайт „Лекс“.

Бенкер твърди, че е станал жертва на „монтиран процес“ през 1983 година, в който единствената цел е била да бъде осъден, за да бъде след това разменен с българин, вкаран по същото време в затвор в Германия.

Преди дни Софийският градски съд е отхвърлил иска му срещу прокуратурата, след като е преценил, че е неоснователен, а и е погасен по давност.

От решението на съдия Мария Кузманова от СГС става ясно, че германецът е бил арестуван на 14 октомври 1982 г. и до 2 февруари 1983 г. е държан в следствения арест в София. След това е преместен в затвора, а делото срещу него бързо е приключено и той е осъден на 6 години затвор за шпионаж и за подкуп на длъжностно лице. На 27 април 1983 г. Бенкер е освободен след указ на Държавния съвет за помилване и е разменен с осъден в Германия българин.

Преди 3 години той е завел дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Година по-късно то е било прекратено поради недопустимост на иска, но Софийският апелативен съд (САС) е отменил определението с мотива, че действително не е налице незаконно обвинение, тъй като присъдата не е била отменена, а напротив – влязла е в сила, но въпросът е по съществото на спора и не е трябвало делото да бъде прекратявано, а съдът да се произнесе по него с решението си. Отделно САС отбелязва, че градският съд е трябвало да даде указания на Бенкер да уточни дали претендира обезщетение на претърпените вреди по специалния ред на ЗОДОВ или по общия – чл. 45 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

След това съдия Кузманова е дала възможност на германеца да посочи конкретните действия или бездействия на прокуратурата, какво е трябвало да бъде извършено или пък не е било сторено и в резултат на това е претърпял твърдените от него вреди.

Бенкер и адвокатът му Дунав Савов, който по времето, когато германецът е задържан и осъден, е бил следовател, обаче не сочат такива доказателства, а единствено, че задържането му е било незаконно, тъй като не е извършил престъпленията, за които е бил обвинен и осъден, както и че условията в следствения арест и в Софийския затвор са били непоносими. Чужденецът заявява също, че е бил незаконно лишен от свобода за 164 дни в „скалъпено наказателно производство“, като доказателство за това според него е писмо на зам.-министъра на вътрешните работи от 12 април 1983 г., с предложение за размяната му с осъдения в Германия българин и последвалия указ за помилването на Бенкер.

Решението на съда да откаже да се търси обезщетение от прокуратурата обаче не е окончателно и той може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

avatar