ГЕРБ с три варианта за изход от кризата

ГЕРБ с три варианта за изход от кризата

СПОДЕЛИ

Борисов обсъжда в партията си три варианта за изход от кризата, съобщи БНР. Те са станали ясни по по време на среща при него с участието на ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних.

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер след вота на недоверие през следващата седмица. На него депутатите от мнозинството ще гласуват “въздържал се”, след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

По време на обсъждането е било изразено мнение, че само две партии – ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна. Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел, където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС.

avatar