Ген. Мутафчийски: Улиците са пълни, напът сме да се провалим

Ген. Мутафчийски: Улиците са пълни, напът сме да се провалим

СПОДЕЛИ
Бургас /Снимка:На Морето .бг

При други обстоятелства бих се радвал много на топлото време, но сега съм истински разтревожен. То провокира хората да забравят инстинкта си за самосъхранение. Това коментира ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния щаб за борба с коронавируса.

“Може би сме единствената държава в Европа, където улиците са пълни. Докато преди три седмици бяхме еталон за света, когато цяла София беше празна. България се справя, но е напът сама да се провали”, заяви той по БНТ.

Според него това разколебава много хора, че въобще такова животно като коронавирус няма.

“Появиха се толкова много хора, на които зрителите им вярват, и отправяха грешни послания. Няма единност в обществото“, коментира още той.

Ген. Мутафчийски не коментира компромиса с посещенията в църквите. Но каза, че би искал по-сериозни мерки и за Великден. И е на мнение, че трябва да има задължително носене на маски. Освен това Мутафчийски смята, че трябва да има и по-строг контрол върху хората, които се разхождат, по думите му, по 7-8 човека заедно. Според него ние сме царе на изключенията до такава степен, че правилата стават изключение. По-късно в разговора добави:

“За празниците, аз все пак бих призовал хората да се молят и да останат вкъщи”.

Генералът бе откровен, че не бива заради една малка част от обществото да страдат после другите, които са спазвали сериозно изискването за изолация. Нарече го дори обидно усилията да не бъдат оценени.

“Толкова много хора спазваха тия правила, всъщност това е най-обидното в случая, и това са млади хора, с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех”, каза началникът на Националния щаб.

avatar