Ген.Мутафчийски:Училищата са основен източник на заразата

Ген.Мутафчийски:Училищата са основен източник на заразата

СПОДЕЛИ

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отчита по-добро спраявяне със заболяемостта в сравнение със западноевропейски страни като Германия заради спирането на учебните занимания.

“Спряха се учебните занимания на учениците, за което бяхме много критикувани”, каза той в предаването “Денят започва” по БНТ и допълни:

“В другите западноевропейски страни не беше предприета такава мярка. Оказва се, че в учебна среда, въпреки многото мнения по този въпрос, се разпространява вирусът много интензивно. Слава Богу, децата са пощадени от тежко боледуване, но разпространяват заболяването в своите семейства. Децата не останаха затворени вкъщи, но събирането на малък брой деца на една площадка например не е еднакво с един учебен процес, когато се събират стотици деца по едно и също време, а през междучасието има свободно смесване на потоците”.

Вижте цялото интервю с генерал Мутафчийски по БНТ:

Той бе запитан да коментира решението за връщането на учениците в клас и посочи:

“Това е тежко решение, защото има огромен натиск върху правителството да вземе такова решение заради евентуалните вреди, които нанася изолацията на малките деца, а при най-малките от техническа гледна точка обучението в електронна среда е невъзможно или неефективно. При такава ниска заболяемост в момента това е един премерен риск. Ако се покажат тенденции, които да водят към повишаване на заболяемостта, ще предложим отново да има затваряне за известно време.”

Ген. Мутафчийски отбеляза, че трябва да следим много внимателно как се развиват нещата във Великобритания, в Чехия, в Нидерландия, в Белгия.

За пълно затваряне не се разговаря към момента, но се отчита добрият ефект дори на такова частично затваряне. Бяха направени точните попадения – учениците, нощните заведения и ресторантите”, каза още ген. Мутафчийски.

Той беше категорчен, че той и НОЩ не могат да бъдат подложени на натиск по отношение на отварянето на молове и заведения. Мутафчийски обясни, че техните предложения като здравни мерки често не кореспондират с обстановката.

“В моловете има една масовост на събиранията на хора, които отсъстват в другите магазини. Един магазин също може да бъде място за предаване на заразата, но колкото по-малко са такива места, в които може да се предава заразата, толкова по-лесно може да се контролира заразата. Още когато обявявахме сегашните мерки, ние казахме, че не претендираме за изчерпателност и за забрана на всички потенциално опасни места. Ние претендираме, че бележим мерки за местата, които са най-опасни.”

avatar