Гърция ще приема туристи от 9 държави с ваксинационен сертификат

Гърция ще приема туристи от 9 държави с ваксинационен сертификат

СПОДЕЛИ
На снимката :Документите за имунизация срещу коронавирус ,които ваксинираните получават в САЩ и Великобритания.

Удостоверение за ваксинация щe осигурява свободно влизане на чуждите туристи в Гърция през летния сезон.Документът ще бъде алтернатива на отрицателен тест.

Великобритания, САЩ, Австралия, Сърбия, Русия, Украйна, Китай, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия са държавите, с които Гърция вече обсъжда на двустранно ниво сертификата за ваксинация, според гръцкия министър на туризма Харис Теохарис.

В интервю за гръцкия електронен вестник „Политика“ Теохарис заяви, че дигиталният сертификат за ваксинация на двустранно ниво „ще бъде един от основните инструменти, чрез който можем да отворим потока от туристи към различни страни“,съобщава БНТ.

„Няма да спираме туристи,които не са ваксинирани. В никакъв случай. Тъй като обаче вече искаме всеки турист да има отрицателен тест преди пътуване, би било загуба на ресурси, за да се прави тест всеки път, когато се пътува. Сертификатът за ваксинация ще направи излишен този тип тест“,коментира пред BBC Теохарис,цитиран от „Гардиън„.

„При настоящите обстоятелства такива двустранни споразумения са необходими. Възнамеряваме да разширим „модела на Израел“ с най-важните туристически страни за нас, според техния план. Поради това ние съставихме списък с държави, с които вече се консултираме“, каза Теохарис.

По отношение на възможността за споразумение в рамките на ЕС, гръцкият министър на туризма обясни, че е положително, че гръцкото предложение печели все повече и повече съюзници в Съюза и подчерта, че Гърция си запазва правото сертификата за ваксинация да бъде алтернатива на отрицателния тест.

Запитан от репортери за валидността на сертификатите и възможните рискове от тяхното фалшифициране, министърът на туризма подчерта, че „сертификатите за ваксинация се издават от правителства, държавни органи, а не от различни независими лаборатории, така че това е крачка напред. Ето защо започнахме дискусиите навреме, за да можем да разрешим всякакви технически проблеми и да гарантираме, че можем да заверим тези подкрепящи документи.Например, гръцките сертификати за ваксинация, които са цифрови, имат три нива на сигурност и могат да бъдат сертифицирани от компетентните органи на различни страни, с които обсъждаме въвеждането им,коментира Теохарис.

avatar