Гърция ще глобява със 100 евро всички неваксинирани граждани навършили 60 години

Гърция ще глобява със 100 евро всички неваксинирани граждани навършили 60 години

СПОДЕЛИ

От следващата седмица на гражданите над 60 г. в Гърция, които не са се ваксинирали, ще бъде налагана административна глоба от 100 евро на месец.

Това припомни гръцкият здравен министър Танос Плеврис, като подчерта, че хората в тази група все още имат време до неделя да си поставят ваксина и да избегнат санкцията, предаде „Катимерини“.

Единствените изключения са гражданите, които са подали молба за освобождаване от имунизиране по медицински причини и молбата им е приета или все още не е разгледана.

Здравните власти в Гърция обаче подчертават, че изключително рядко има здравословна причина за отказ от ваксинация. „Дори ако някой има противопоказания за единия вид ваксина, той може да бъде ваксиниран с другия вид“, казват те.

На тези, които са подали заявление за ваксиниране в домашни условия, също няма да бъдат наложени глоби.

След обявяването на мярката до вчера включително в Гърция са записани над 180 000 часа за поставяне на първа ваксина на хора над 60-годишна възраст. Много от тях са именно за имунизиране у дома.

За сравнение – два дни преди оповестяването на глобата заявленията за домашна ваксинация са били 23 865 спрямо 76 900, подадени до вторник.

avatar