Гърция предлага европейски сертификат за ваксинация срещу COVID-19 за улесняване на пътуването

Гърция предлага европейски сертификат за ваксинация срещу COVID-19 за улесняване на пътуването

СПОДЕЛИ

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предлага ЕС да приеме стандартизиран сертификат за ваксиниране, който да улесни движението на ваксинираните граждани, предаде АФП.

В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен той уточнява, че намерението не е ваксината да стане задължителна или да бъде условие за пътуване. Но лицата, които са ваксинирани, би трябвало да могат да пътуват свободно.

Според него това ще бъде положителен стимул за гражданите да се ваксинират, което е единственият начин за връщане към нормалния живот.

Затова Мицотакис настоява спешно да се постигне съгласие за начина, по който да бъде структуриран сертификатът за ваксиниране, за да бъде приемлив за всички държави-членки.

В писмото си гръцкият премиер изтъква, че „възможно най-бързото възстановяване на свободното движение между държавите-членки и трети страни е основен приоритет за всички“, поради което Гърция реагира бързо и въвежда процедури за облекчаване на свободното движение на лица, ваксинирани срещу COVID-19.

От основно значение е да бъде установен стандартизиран сертификат, доказващ, че лицето е ваксинирано успешно, посочва БГНЕС.

Заедно с писмото до ЕК е изпратен и вариант за такъв сертификат, подготвен от компетентните гръцки власти, който ще може да бъде използван за всички превозни средства по суша, вода и въздух.

Ако бъде постигнато съгласие на ниво ЕС за стандартизирания сертификат, тогава той може да бъде изпратен на международно ниво, с което ще се допринесе за възстановяването на свободното движение на глобално ниво, за възстановяване на икономическата дейност на нива от преди периода на кризата.

Европейската комисия потвърди, че е получила писмото и заяви, че очаква онлайн среща на лидерите на ЕС на 21 януари по този и други проблеми, свързани с пускането на ваксините, преди да отговори.

През декември лидерите на ЕС се съгласиха, че блокът трябва да координира сертификатите за ваксинация, като здравни експерти вече се срещат, за да обсъдят технически спецификации, като например как да го предоставят в цифрова форма, припомня Ройтерс.

avatar