Eто как ще изглежда обновеният Дом на НХК в Бургас /СНИМКИ/

Eто как ще изглежда обновеният Дом на НХК в Бургас /СНИМКИ/

СПОДЕЛИ
Сградата ще бъде частично надстроена, а вътрешният двор се отварят към площада и става новото градско арт пространство

Започна цялостната реконструкция и модернизация на една от най-емблематичните сгради в Бургас – Културният дом на Нефтохимика на площад “Тройката”. Иновативният проект бе представен днес от кмета на града Димитър Николов, зам.-кмета по култура Йорданка Ананиева и проектантския екип с ръководител арх. Десислава Стоянова.

Сградата е построена през 1975 г. и оттогава не е основно ремонтирана. Реконструкцията й ще реши проблемите, свързани с експлоатацията и поддръжката, така и с разширяването на събитията, които да се провеждат в нея.

Изцяло ще се модернизира всичко без залата на Общинския съвет. В новата част, която ще бъде надстроена ще има две нови многофункционални зали. Останалите помещения ще бъдат обновени и обособени на зони според вида изкуство – изобразителни, приложни, музикални, зали за танци и др. Други нововъведения ще бъдат асансьор и пасарелка в сградата, конферентен блок, бистро с тераса и библиотека.

Вътрешният двор се отварят към площада и става новото градско арт пространство.

Работните дейности започват от днес. В зрителната зала ще има оркестрина, каквато в Бургас няма и ще бъде модернизирана с осветителна и озвучителна техника, с осигурен достъп за хора с увреждания.

Реконструкцията на сградата включва още нова фасадна обвивка, с която ще се топлоизолират всички стени, нова дограма и стъклопакети. Част от помещенията ще се обединят като се премахнат преградните стени. Ще бъдат изградени нови санитарни възли и нови интериорни покрития на пода, стените и таваните.

“В момента Младежкия дом се “пука по шевовете”. Непрекъснато посрещам ръководители на различни фолклорни, културни формации и музикални състави, на които не можем да отделим и предоставим свободни зони, където да творят. След ремонта тук ще можем да предоставим така нужните на Бургас пространства за култура. Вътрешното пространство, което в момента е запустяло никога не се е използвало. Сега ще се използва. В него ще има допълнителна сцена и ще бъде отворен с непрекъснат достъп и ще се използва за допълнително арт пространство”, допълни кметът Николов.

Проектът “Реконструкция, ремонт и обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност в Културен дом на Лукойл Нефтохим” ще бъде реализиран чрез комбинирана подкрепа на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020, финансов инструмент “Фонд за устойчиви градове” и собствен принос на Община Бургас.

Ремонтират изцяло част от центъра на Бургас

avatar