Ердоган пак загуби изборите за Истанбул

Ердоган пак загуби изборите за Истанбул

СПОДЕЛИ
Снимка:AFP

Кандидатът за кмет на Истанбул на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу e новият кмет на Истанбул. Той води с 54,03% пред кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е получил 45,09 процента подкрепа, сочат резултати след преброяване на 99,37% от гласовете, съобщава Анадолската агенция.
За Имамоглу са гласували 4 698 782 избиратели, а за Йълдъръм – 3 921 201, съобщава БТА. Избирателната активност е била 84,42 процента.

Имамоглу: Изборната ми победа е едно ново начало за Турция

Още преди да бъде вдигната забраната от Висшата избирателна комисия за огласяване на резултатите, Йълдъръм призна поражението си и поздрави своя опонент. “Поздравявам го и му желая успех”, заяви той.

В телевизионно изявление Имамоглу заяви, че повторният му избор е победа на демокрацията и на волята на народа на Истанбул. Имамоглу призова президента Реджеп Тайип Ердоган да работят заедно за разрешаване на тежките проблеми, пред които са изправени жителите на мегаполиса.

Резултатът е исторически, защото за първи път след 25 години опозицията взе властта на партията на Ердоган над Истанбул, който е най-важният икономически град в Турция.

Коментари

avatar
trackback
НА МОРЕТО | Турция намали задължителната казарма наполовина

[…] Ердоган пак загуби изборите за Истанбул […]